Κατάπαυση πυρός φέρνει η ελπίδα για ειρήνη στις Φιλιππίνες
Πηγή: REUTERS/Erik De Castro

Κατάπαυση του πυρός για μια εβδομάδα ανακοίνωσαν οι κομμουνιστές αντάρτες των Φιλιππίνων καλώντας την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο λίγο πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Νορβηγία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Φιλιππίνων (PCP) ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή για την κατάπαυση του πυρός σήμερα, επομένη της απελευθέρωσης του Μπενίτο Τιαμζόν, πρώτου στην ιεραρχία του κόμματος και της ένοπλης πτέρυγάς του, όπως και της συζύγου του Βίλμα, περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη σύλληψή τους. Η κίνηση αυτή έγινε με τη συγκατάθεση του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Οι ηγέτες του PCP θα μετάσχουν από τη Δευτέρα στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Όσλο με την ελπίδα να δοθεί τέλος στη σύγκρουση αυτή, η οποία έχει ξεκινήσει από το 1968 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις.

"Ελπίζουμε ότι (η κυβέρνηση) θα μιμηθεί την απόφασή μας για την κήρυξη εκεχειρίας προκειμένου να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να προοδεύσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το PCP.

Διαβάστε επίσης