ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε το χαμένο ρομποτάκι Philae σε ρήγμα κομήτη

Βρέθηκε το χαμένο ρομποτάκι Philae σε ρήγμα κομήτη
ESA

Το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ Philae, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στον κομήτη Τσούρι μετά την επεισοδιακή προσεδάφισή του τον Νοέμβριο του 2014, εντοπίστηκε από μια κάμερα του διαστημικού οχήματος Ροζέτα.

"Ένα μήνα πριν το τέλος της αποστολής Ροζέτα, η κάμερα υψηλής ανάλυσης του διαστημικού σκάφους αποκάλυψε ότι το Philae έχει σφηνώσει σε ένα σκοτεινό ρήγμα του κομήτη 67P", ανέφερε στον ιστότοπό της η ESA. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο διαστημικός σταθμός, η ανακάλυψη του "δεν αλλάζει τίποτα" καθώς η αποστολή του μικρού ρομπότ έχει ολοκληρωθεί.

Από τις 27 Ιουλίου η Ροζέτα είχε σταματήσει τις προσπάθειές της να επικοινωνήσει ξανά με το ρομποτάκι, το οποίο έχει σιγήσει από το καλοκαίρι του 2015. Πριν από λίγες μέρες όμως, η κάμερα Όσιρις πλησίασε σε απόσταση 2,7 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του κομήτη για να τραβήξει αυτήν τη φωτογραφία, που δείχνει καθαρά το ρομπότ και δύο από τα τρία πόδια του.

Philae found large

Πηγή: ESA

"Το Philae βρίσκεται στη βάση ενός απόκρημνου βράχου", δήλωσε ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του σχεδίου Ροζέτα στη CNES, τη γαλλική διαστημική υπηρεσία.

Μετά την ιστορική προσεδάφισή του στον κομήτη, στις 12 Νοεμβρίου 2014, και αφού αναπήδησε αρκετές φορές, το ρομποτάκι κατέληξε σε ένα ρήγμα, πεσμένο στο πλάι, με το ένα πόδι στον αέρα και τις κεραίες του σε οριζόντια θέση. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ήταν αδύνατον να επικοινωνήσει με το "μητρικό σκάφος" αφού έσβησαν οι μπαταρίες του.

Philae close up labelled node full image 2

Πηγή: ESA

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Ροζέτα, που συνοδεύει το Philae στο ταξίδι του τα δύο τελευταία χρόνια, θα αρχίσει να κατεβαίνει προς τον κομήτη και θα προσεδαφιστεί ελεγχόμενα.

Αυτό θα είναι το τέλος της διαστημικής της περιπέτειάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ