ΚΟΣΜΟΣ

Η τρομοκρατική ενέργεια εγείρει ερωτήματα για τον Ομπάμα

Η τρομοκρατική ενέργεια εγείρει ερωτήματα για τον Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα REUTERS/Jonathan Ernst

Οι ενδείξεις ότι ο ISIS ή μια παρεμφερής τρομοκρατική ομάδα κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος πάνω από την Αίγυπτο δεν εγείρουν απλά τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για μια από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Οι ενδείξεις αυτές δείχνουν μια πιθανή μεταστροφή από αυτό που είναι, αυτή τη στιγμή, μια γενική μάχη κατά την τρομοκρατίας, σε μια απόφαση για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το CNN.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πιθανό μια βόμβα να κατέρριψε το αεροσκάφος
«Νομίζω ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπήρχε μια βόμβα πάνω στο αεροπλάνο», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν είναι αρκετά σαφείς σχετικά με την πτώση του αεροπλάνου και σημείωσε ότι οι διαδικασίες ασφαλείας στην περιοχή κατά την επιβίβαση είναι διαφορετικές με αυτές των ΗΠΑ.

«Πριν προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι δικές μας έρευνες και οι μυστικές υπηρεσίες θα καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα», είπε ο Ομπάμα. «Όμως είναι πολύ πιθανό να υπήρχε βόμβα στο αεροσκάφος», πρόσθεσε.

Η τραγωδία, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 200 Ρώσων, θέτει την Αμερική ενώπιον ενός νέου κύματος περίπλοκων διαδικασιών ασφάλειας, διπλωματικής και πολιτικής ασάφειας.

Όμως η πιθανότητα ο ISIS να κρύβεται πίσω από την συντριβή του αεροσκάφους εγείρει ζήτημα ασφάλειας και για τους Αμερικανούς πολίτες, όπως αναφέρει το CNN. Αν μια ισλαμική ομάδα έχει το κίνητρο και τα μέσα να επιτεθεί σε επιβατικές πτήσεις, τότε ο επόμενος στόχος θα είναι αμερικανικά αεροσκάφη.

Suspicion of terror in Russian jet crash raises questions for Obama

Stephen Collinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ