ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αγωγή μεγαλοεργολάβου κατά του Δημήτρη Χριστόφια

Κύπρος: Αγωγή μεγαλοεργολάβου κατά του Δημήτρη Χριστόφια
EUROKINISSI

Τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και δύο υπουργούς της κυβέρνησής του, ενέπλεξε με την ένορκη δήλωσή του ενώπιον του δικαστηρίου, ο μεγαλοεργολάβος, Μιλτιάδης Νεοφύτου, σχετικά με τη διαδικασία για την αναβάθμιση της πολεοδομικής ζώνης.

Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται τεμάχιο γης το οποίο αρχικά προοριζόταν για την κατασκευή του γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ομόνοια», στην περιοχή «Χαλεπιανές», στο Πέρα Χωρίο Νήσου.

Το τεμάχιο, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Νεοφύτου, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον τέως πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, προοριζόταν να πουληθεί μετά την αναβάθμιση της ζώνης «γύρω στα 40 - 50 εκατ. ευρώ» και με τα χρήματα θα εξοφλούντο τα χρέη της ομάδας, αλλά και ο ίδιος, για χρήματα που δαπάνησε (τότε) ως πρόεδρός της. Ο κ. Νεοφύτου ισχυρίστηκε ότι αυτό του είχε υποσχεθεί ο κ. Χριστόφιας. Ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου διεκδικεί συνολικά 22 εκατ. ευρώ από τον Δημήτρη Χριστόφια, τα περισσότεραεκ των οποίων αφορούν χρέη της ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία συνδέεται με το ΑΚΕΛ.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, διαψεύδει ότι προώθησε οποιαδήποτε διαδικασία αναβάθμισης και μάλιστα κατόπιν οδηγιών, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος φέρεται από τον Μιλτιάδη Νεοφύτου να συνέλαβε την ιδέα αναβάθμισης της ζώνης του συγκεκριμένου κομματιού γης, ώστε να αποκτήσει αξία και να πουληθεί, δήλωσε ότι «δεν έχει να πει οτιδήποτε». Ωστόσο, από το περιβάλλον του χαρακτηρίστηκαν ως «ανυπόστατα» τα όσα υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι «τηρήθηκαν όλες ο προβλεπόμενες διαδικασίες για αναβάθμιση της συγκεκριμένης ζώνης και μάλιστα η αναβάθμιση δεν ήταν μεμονωμένη για να εξυπηρετηθεί το τεμάχιο της Ομόνοιας, αλλά προέκυψε στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Τοπικού Σχεδίου Νότιας Λευκωσίας». Η διαδικασία αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Νότιας Λευκωσίας άρχισε μεν επί των ημερών «που ήμουν υπουργός Εσωτερικών, αλλά ολοκληρώθηκε επί της παρούσας διακυβέρνησης», είπε.

Σημειώνεται, ότι η πρόταση του Πολεοδομικού Συμβουλίου προνοούσε τη δημιουργία ζώνης μεικτών χρήσεων, ενώ ο νυν υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ενέκρινε ζώνη εξειδικευμένων χρήσεων.

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Κώστας Κληρίδης, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Όταν συμπληρωθεί η λήψη μαρτυρίας στο Δικαστήριο, θα πάρουμε τα πρακτικά για μελέτη ενδεχομένου διάπραξης αδικημάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ