ΚΟΣΜΟΣ

Το Χαλέπι φωνάζει βοήθεια

Το Χαλέπι φωνάζει βοήθεια
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Τα λεωφορεία της πόλης, αυτά που κάποτε μετέφεραν τον κόσμο στις δουλειές του, τώρα, στέκουν εν είδει οδοφράγματος, και οριοθετούν τις γραμμές του μετώπου. Κι όμως, αυτή η πόλη, με τα λιθόκτιστα δρομάκια και τα πέτρινα σπίτια με τις σκαλιστές επιγραφές, κάποτε ήταν γεμάτη ζωή. Το Χαλέπι ήταν κάποτε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας και το οικονομικό κέντρο της αραβικής χώρας με την μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα.

Ο πόλεμος μετράει πια πέντε χρόνια. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 300.000 και εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι επέλεξαν τον δρόμο της προσφυγιάς. Κάποιοι, λίγοι, έμειναν εκεί και ζουν καθημερινά το σκηνικό του τρόμου. Εκατοντάδες νεκροί σε καθημερινή βάση, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Άνθρωποι αιμόφυρτοι και διαμελισμένα πτώματα. Βομβαρδισμένα και εγκαταλελειμμένα κτίρια και ελάχιστοι άνθρωποι στους δρόμους της πόλης, συνθέτουν πλέον το σκηνικό μιας πόλης φάντασμα.


«Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει εικόνες ακατάλληλες για μικρά παιδιά», λέει ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων. Είναι ακόμα ένα βίντεο που δείχνει παιδιά θύματα του πολέμου.

2016 09 30T124051Z 1981001508 S1BEUEGWPFAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

πηγή: Reuteurs


Ένα κοριτσάκι, δεν ήταν καν 10 χρόνων, ανασύρθηκε νεκρό από τα συντρίμμια του σπιτιού του. Για τέσσερις ώρες, οι διασώστες έκαναν αγώνα για να απεγκλωβίσουν τη μικρή κάτω από τα χαλάσματα. Μέσα από μια μικρή οπή, της έδιναν νερό για να κρατηθεί στη ζωή. Μάταια...

Λίγους μήνες πριν, ένα συνομήλικό της κοριτσάκι στάθηκε πιο τυχερό και ανασύρθηκε ζωντανό. Οι διασώστες, τραβούσαν σιγά σιγά την κοτσίδα της για να καταφέρουν να την σώσουν. Δίπλα της, κείτονταν νεκροί οι γονείς και τα αδέρφια της.

Μια από τις συγκλονιστικότερες φωτογραφίες, είναι εκείνη που ανέβασε στο Twitter ο Σύρος δημοσιογράφος Ibrahim Hamidi με μια μητέρα που σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς κρατώντας αγκαλιά τα παιδιά της. Το Χαλέπι φωνάζει βοήθεια! Οι εικόνες με ανθρώπους να θάβονται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων που βομβαρδίζονται είναι καθημερινές.

Λίγες ημέρες αφότου η εικόνα του σαστισμένου και αιματοβαμμένου μικρού Ομράν έκαναν το γύρο του κόσμου, οι γιατροί στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση. «Τα παιδιά στη Συρία δεν είναι κούκλες», λέει επικεφαλής οργάνωσης που ενισχύει τους γιατρούς στο Χαλέπι. «Γράφουμε στο Twitter για αυτές, τις αναπαράγουμε, ίσως γράφουμε ένα μπλογκ για αυτές. Κλαίμε και μετά προχωράμε και στρέφουμε την πλάτη μας στη Συρία», πρόσθεσε.

Ένας άντρας, ο Mohammad Alaa Aljaleel, παραμένει στο Χαλέπι για να φροντίζει αδέσποτες γάτες που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, όταν εκείνοι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. «Κάποιος που έχει χώρο στην καρδιά του για τους ανθρώπους, έχει για όλα τα πλάσματα του κόσμου», λέει ο Mohammad.

Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στο τμήμα του Χαλεπιού επλήγησαν από αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Εκατοντάδες τραυματίες θα πρέπει να απομακρυνθούν από το πολιορκούμενο ανατολικό Χαλέπι. 35 γιατροί έχουν απομείνει και τα ιατρικά εφόδια λιγοστεύουν.

Την ίδια ώρα τα τρόφιμα λιστοστεύον... «Υπάρχουν τρόφιμα μόνο για το ένα τέταρτο του πληθυσμού», δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Ράμζι Εζελντίν Ράμζι. Το Χαλέπι δεν έχει νερό. Το Χαλέπι δεν έχει ηλεκτρικό. Πολλά αρτοποιεία παραμένουν κλειστά.

Η συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών - Ρωσίας, για κατάπαυση του πυρός αποδείχθηκε ένα κενό γράμμα. Το Χαλέπι βομβαρδίζεται και πάλι ανελέητα.

Ομπάμα και Μέρκελ καταδικάζουν τους ρωσικούς και συριακούς βομβαρδισμούς. Ο Τζον Κέρι τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να τερματίσει τη διπλωματική της συνεργασία με τη Μόσχα για την Συρία, αν η Ρωσία δεν λάβει «άμεσα βήματα για τον τερματισμό της επίθεσης στο Χαλέπι».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, ο Στίβεν Ο’ Μπράιαν, περιέγραψε αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στο Χαλέπι ως μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές που έχει βιώσει η Συρία κατά τον πενταετή εμφύλιο πόλεμο.

«Ας είμαι σαφής: το Ανατολικό Χαλέπι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο χείλος της καταστροφής», δήλωσε ο Ο’ Μπράιαν, «η πόλη βρίσκεται στην τρομερή κάθοδο προς την ανελέητη άβυσσο μίας ανθρωπιστικής καταστροφής που παρόμοιά της δεν έχει υπάρξει στη Συρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ