ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους όλης της Ευρώπης για το μακελειό στην Άγκυρα

Στους δρόμους όλης της Ευρώπης για το μακελειό στην Άγκυρα
Reuters

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων το Σάββατο στον απόηχο του μακελειού με τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 97 ανθρώπους, μέλη αριστερών και φιλοκουρδικών οργανώσεων που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση ειρήνης στην τουρκική πρωτεύουσα.

Στην πλατεία Συντάγματος, δεκάδες μέλη της κουρδικής και τουρκικής αριστεράς αλλά και ελληνικών οργανώσεων φώναξαν συνθήματα κατά της τουρκικής κυβέρνησης κάνοντας πορεία μπροστά από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, κοσμοσυρροή επικράτησε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης όπου τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκφράζοντας την αντίδρασή τους απέναντι στην στάση της τουρκικής κυβέρνησης.

Μάλιστα έστρεψαν τα «πυρά» τους προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο αποκάλεσαν «δολοφόνο». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η πορεία ολοκληρώθηκε δίχως επεισόδια με ισχυρή ωστόσο παρουσία της αστυνομίας.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα, κυρίως στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη, το Μπατμάν, την Ούρφα και το Βαν.

Αλλά και στο Παρίσι, περίπου 1000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, συγκεντρώθηκαν για να καταδικάσουν τη διπλή βομβιστική επίθεση στην, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ νωρίς το απόγευμα και ορισμένοι εξ αυτών κρατούσαν σημαίες του κουρδικού κόμματος HDP.

Συγκεντρώσεις έγιναν και στη Μασσαλία, στο Στρασβούργο ενώ κινητοποιήσεις αναμένονται επίσης στη Λυών και την Τουλούζη.

Ειρηνικά διαδήλωσαν τουλάχιστον 1000 άνθρωποι στη Ζυρίχη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα. Η κινητοποίηση διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες και τα πλακάτ των διαδηλωτών έγραφαν
"τέλος στην κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ats.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ