ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν κατά Σουλτς για τις ενταξιακές συνομιλίες

Ερντογάν κατά Σουλτς για τις ενταξιακές συνομιλίες
REUTERS/ VASILY FEDOSENKO

Εναντίον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς -ο οποίος αμφισβήτησε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, μετά την έκταση των διώξεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος- καταφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας παράλληλα στη θέση του για δημοψήφισμα με αντικείμενο τη συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών. 

«Τι είσαι εσύ; Από πότε έχεις την εξουσία για να αποφασίζεις για την Τουρκία; Πώς μπορείς εσύ, που δεν έβαλες την Τουρκία μέσα στην ΕΕ επί 53 χρόνια, να βρίσκεις την εξουσία να παίρνεις μια τέτοια απόφαση;», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Αυτός ο λαός παίρνει ο ίδιος τις αποφάσεις του, κόβει τον ομφάλιο λώρο του».

Σε ομιλία του σήμερα Δευτέρα στην Άγκυρα, ο Ερντογάν προειδοποίησε για άλλη μια φορά τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να πάρουν μια απόφαση αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας και επανέλαβε ότι μπορεί να θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, κάλεσε τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά απευθυνόμαστε στον λαό. Ας απευθυνθούμε στον λαό αφού αυτός είναι που θα πάρει την τελική απόφαση. Ακόμη και η Βρετανία απευθύνθηκε στον λαό. Η Βρετανία είπε, "ας βγούμε", κι έφυγαν», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της θανατικής ποινής, λέγοντας πως θα εγκρίνει την επαναφορά της, αν το κοινοβούλιο ψηφίσει σχετικό νόμο, ενώ όπως είπε, και αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Οι Τούρκοι αναμένεται να ψηφίσουν για τις αλλαγές του Συντάγματος την ερχόμενη άνοιξη. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται η ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα παρόμοιο με αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ