ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Εκατοντάδες τουρίστες φεύγουν λόγω του σεισμού

Νέα Ζηλανδία: Εκατοντάδες τουρίστες φεύγουν λόγω του σεισμού
Τουρίστες στο ξενοδοχείο Base backpackers στην πόλη Wellington, τρώνε πίτσα ενώ περιμένουν να φύγουν. REUTERS/Lincoln Feast

Εκατοντάδες τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνονται από την κωμόπολη Καϊκούρα της Νέας Ζηλανδίας μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Ο σεισμός εντάσεως 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέστρεψε αγροκτήματα, έριξε τζάμια και υλικά οικοδομών από ουρανοξύστες στην πρωτεύουσα Ουέλιγκτον, διέκοψε τη συγκοινωνία στους δρόμους αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

4

(Πηγή: REUTERS/Anthony Phelps)

Η κωμόπολη Καϊκούρα αποκόπηκε εντελώς από τεράστιες κατολισθήσεις. Πρόκειται για ένα δημοφιλές θέρετρο για εκδρομές με πλοία. Βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κράισττσερτς και κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Τέσσερα μεγάλα ελικόπτερα της εθνικής άμυνας χρησιμοποιήθηκαν μαζί με πλοίο του ναυτικού για την αεροδιακομιδή των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στη περιοχή. Μεταξύ των βρίσκονται και 1.200 τουρίστες περίπου.

5

(Πηγή:REUTERS/Anthony Phelps)

Ο Μαρκ Σόλομον, αρχηγός της τοπικής φυλής των Μάορι, Νγκάι Τάχου, η οποία ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες, είπε ότι το τοπικό κέντρο συναντήσεων των Μάορι φιλοξενούσε 1.000 άτομα από το πρωί της Δευτέρας. Πολλοί κοιμήθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του κτιρίου ή σε αυτοκίνητα. Με την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι τρόμπες στις δεξαμενές που κρατούν τα ακριβά μαλακόστρακα σταμάτησαν να λειτουργούν.

«Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό από το να το πετάξουμε στα σκουπίδια, γι' αυτό το στέλνουμε στο κέντρο για να ταΐσουμε τον κόσμο», είπε ο Σόλομον στο πρακτορείο Reuters.

Οι διασώστες δυσκολεύτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή, ενώ εκατοντάδες μετασεισμοί συνεχίζουν να κλονίζουν την περιοχή. Η χώρα δέχθηκε επίσης βοήθεια από το αμερικανικό ναυτικό δύο ελικοπτέρων που απογειώθηκαν από αεροπλανοφόρο καθώς και τη βοήθεια του ιαπωνικού στρατού.

2016 11 13T234932Z 1183349795 S1BEUMRLPSAA RTRMADP 3 QUAKE NEWZEALAND

(Πηγή: REUTERS/Anthony Phelps)

Σύμφωνα με αξιωματούχο του κινεζικού προξενείου στο Κράισττσερτς, η Κίνα νοίκιασε τέσσερα ελικόπτερα και μετέφερε 40 Κινέζους, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, από την Καϊκούρα.

Ο πρωθυπουργός Τζον Κι πέταξε πάνω από την κωμόπολη τη Δευτέρα και περιέγραψε τις κατολισθήσεις στα βουνά ως «τρομακτικές», αναφέροντας ότι οι ζημιές θα κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες προστασίας των πολιτών, οι σεισμικές δονήσεις έχουν δημιουργήσει 80.000-100.000 κατολισθήσεις εδάφους.

Πολλοί εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στα γραφεία τους στο Ουέλιγκτον, του οποίου το κέντρο είχε κλείσει τη Δευτέρα ώστε να αποφανθεί το δημοτικό συμβούλιο για την ασφάλεια των κτιρίων. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από το προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι του.

7

(Πηγή: REUTERS)

Το σεισμολογικό σύστημα καταγραφής σεισμών της Νέας Ζηλανδίας (Geonet) ανέφερε ότι ο μεγάλος σεισμός ήταν 7,5 βαθμών, ενώ το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο τον χαρακτήρισε ως 7,8 βαθμών. Οι σεισμολόγοι είπαν μάλλον πρόκειται για δύο σεισμούς που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και κλόνισαν τη χώρα για περίπου δύο λεπτά.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην περιοχή γνωστή ως «το Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο περίπου 40.000 χιλιομέτρων με ηφαίστεια και υποθαλάσσια ορύγματα που περιβάλλει μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το Κράισττσερτς, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας στο πανέμορφο Νότιο Νησί, ακόμα δεν έχει συνέλθει από τον σεισμό 6,3 βαθμών που σημειώθηκε το 2011 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 185 άτομα.

8

(Πηγή: REUTERS)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ