ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι πολίτες θέλουν τον Μ.Σουλτς υποψήφιο για την καγκελαρία

Γερμανία: Οι πολίτες θέλουν τον Μ.Σουλτς υποψήφιο για την καγκελαρία
REUTERS/ VINCENT KESSLER

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε προ ημερών την πρόθεσή του να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Η απόφαση του μάλλον θα του βγει σε καλό καθώς το 40% των ερωτηθέντων δημοσκόπησης τον θεωρεί τον καλύτερο σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο για τις εθνικές εκλογές του 2017.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Dimap, η οποία διενεργήθηκε για λογιαριασμό της κυριακάτικης Welt, δίνει τα παραπάνω ποσοστά στον κ. Σουλτς, ενώ το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καταλληλότερο για την θέση.

Τον περασμένο Μάιο, σε άλλη δημοσκόπηση, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ακριβώς το ίδιο ποσοστό, ενώ ο Μάρτιν Σούλτς συγκέντρωνε μόλις 28%.

Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία οι σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι θεωρούν σε ποσοστό 58% τον Σούλτς καταλληλότερο υποψήφιο, ενώ το το 42% θέλει τον Γκάμπριελ.

Τα ποσοστά του Μάρτιν Σουλτς στους ψηφοφόρους Πρασίνων και Αριστεράς είναι ακόμη πιο υψηλά. Οι μεν Πράσινοι ψηφοφόροι τον προτιμούν σε ποσοστό 52%, ενώ τον Γκάμπριελ μόλις το 25%, οι δε αριστεροί ψηφοφόροι του δίνουν ποσοστό 46% , έναντι του 11% στον Γκάμπριελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ