ΚΟΣΜΟΣ

Η μάχη για το Χαλέπι φθάνει στο τέλος της

Η μάχη για το Χαλέπι φθάνει στο τέλος της
REUTERS/Omar Sanadiki

Οι αντάρτες αποσύρθηκαν τη Δευτέρα από άλλες έξι σημαντικές συνοικίες του Χαλεπιού έναντι της προέλασης του συριακού στρατού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Υπάρχει μια πλήρης κατάρρευση των ανταρτών (...) η μάχη του Χαλεπιού φθάνει στο τέλος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο οποίος διευκρίνισε πως οι αντάρτες έχουν αποσυρθεί από τη συνοικία Μπουστάνε αλ-Κασρ, μία από τις πιο οχυρωμένες, καθώς και από τη Φερντούς και την Καλασέ.

"Είναι πλέον ζήτημα χρόνου το Χαλέπι να τεθεί πλήρως υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ", είπε χαρακτηριστικά.

640x640 7

REUTERS/Omar Sanadiki

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, υπό τον έλεγχο των ανταρτών παραμένουν μόνο δύο σημαντικές συνοικίες, η Σουκάρι και η αλ-Μασάντ μαζί με μια χούφτα μικρών συνοικιών.

Μάρτυρες περιγράφουν στο πρακτορείο την εικόνα που βιώνουν οι εκτοπισμένοι που διέφυγαν από τις περιοχές που έπεσαν στα χέρια του στρατού. Χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, κοιμούνται στα πεζοδρόμια ή σε στεγασμένους πάγκους μικρών μαγαζιών. Πολλοί πεινούν και δεν μπόρεσαν να φέρουν τίποτα μαζί τους.

Στις συνοικίες από τις οποίες αποσύρθηκαν οι αντάρτες "υπάρχουν πτώματα στους δρόμους", επιβεβαίωσε και ο Ραχμάν.

Νωρίτερα, και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 95% του Χαλεπίου:

Το τελευταίο 24ωρο, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις απελευθέρωσαν τρία τέταρτα του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου. Επομένως, περισσότερο από το 95% του εδάφους του Χαλεπίου βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο. Η συνολική περιοχή του ανατολικού τμήματος της πόλης όπου παραμένουν οι αντάρτες δεν είναι μεγαλύτερη από 10 τμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ