ΚΟΣΜΟΣ

Λιώνει παγετώνας στην Γροιλανδία και ανεβαίνει το επίπεδο του νερού των ωκεανών

Λιώνει παγετώνας στην Γροιλανδία και ανεβαίνει το επίπεδο του νερού των ωκεανών

Παγετώνας στη βορειοανατολική Γροιλανδία έχει αρχίσει να λιώνει και να κατρακυλά ταχύτατα προς τη θάλασσα. Ο παγετώνας έχει αρκετό πάγο ώστε να ανεβάσει το επίπεδο των ωκεανών κατά 50 ολόκληρα εκατοστά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Οι πιο ζεστές θερμοκρασίες σήμαναν το τέλος του παγετώνα Zachariae Isstrom, ο οποίος πλέον απελευθερώθηκε από την κορυφογραμμή του βραχώδους υποστρώματος που τον κρατούσε κάτω από το επίπεδο του θαλάσσιου νερού ως το 2012. Αυτό τουλάχιστον έδειξε αμερικανική έρευνα που αναδημοσίευσε η εφημερίδα Επιστήμη (Science).

Χωρίς πλέον το φυσκό του "φρένο", ο παγετώνας ξεκίνησε να γλιστράει γρήγορα παρασέρνοντας πολλά παγόβουνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προστίθεται ένας όγκος πέντε δισ. τόνων πάγου τον χρόνο στους ωκεανούς, σύμφωνα πάντα με την έρευνα η οποία βασίστηκε σε δορυφορικές και από αέρος μελέτες.

"Παρόμοιες αλλαγές - ακόμα και μεγαλύτερες - έχουν γίνει στην νότο" είπε στο διεθνές πρακτορείο Reuters ο Τζέρεμι Μουγκινό (Jeremie Mouginot), επικεφαλής και συγγραφέας της έρευνας στο πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια.

Η Γροιλανδία διαθέτει αρκετό πάγο ώστε να αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας κατά περίπου 6 μέτρα, εάν λίωσουν τα πάντα σε αργή πτώση η οποία θα κρατήσει χιλιάδες χρόνια.

Η απώλεια πάγου σε συνολικό επίπεδο, από τις Άλπεις έως την Ανταρκτική, έχουν αυξήσει τον όγκο του νερού στη θάλασσα κατά περίπου 20 εκατοστά, από το 1900. Αυτό επιδεινώνει τις καταιγίδες που κατευθύνονται στις πόλεις, από την Νέα Υόρκη στη Σανγκάη και απειλεί έθνη που ζούνε σε νησιά.

Ένας άλλος παγετώνας, κοντά στη Γροιλανδία, ο Nioghalvfjerdsfjorden ο οποίος συχνά αποκαλείται "79" χάριν ευκολίας, επίσης έλιωνε γρήγορα. Όμως το λιώσιμο περιορίστηκε από μία ξαφνική ανηφορική κλίση στο βυθό, ακριβώς από κάτω του.

"Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και τώρα επηρεάζουν και τις τέσσερις πλευρές της Γροιλανδίας", είπε σε δήλωσή του ο Έρικ Ρινιό (Eric Rignot), επίισης συγγραφέας στο UCI.

Περίπου 200 έθνη θα συναντηθούν στο Παρίσι για μία σύνοδο κορυφής η οποία θα αρχίσει στις 30 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να μπει όριο στην κλιματική αλλαγή.Οι ειδικοί επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν πως η θάλασσα μπορεί να ανέβει ανάμεσα σε 26 και 82 εκατοστά αυτόν τον αιώνα.

Η Ρουθ Μότραμ (Ruth Mottram) του δανέζικου μετεωρολογικού ινστιτούτου, η οποία δεν πήρε μέρος στην έρευνα, είπε την Πέμπτη πως κάποιες φορές οι παγετώνες επιταχύνουν (τη διαδικασία λιωσίματος εννοεί) με τις μικρές αλλαγές στο περιβάλλον.

Τέλος, άλλη έρευνα έδειξε ότι η Γροιλανδία έχει απωλέσει όγκο 211 δισ. τόνων πάγου τον χρόνο, από το 2000 έως και το 2011.Αυτό σημαίνει περίπου 0.6 μιλιμέτρ άνοδο της επιφάνειας τον χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ