ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Brexit: Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50
REUTERS/Toby Melville

H βρετανική κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του Brexit: δημοσιοποίησε σήμερα το νομοσχέδιο το οποίο θα υποβάλει προς έγκριση στοη Βουλή ώστε αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπό τον τίτλο «Σχέδιο νόμου περί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», αυτό το πολύ σύντομο νομοσχέδιο -μόλις 150 λέξεων- ζητά από τους βουλευτές να «εξουσιοδοτήσουν την πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ».

Η δημοσιοποίηση του έρχεται δύο ημέρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του κονοβουλίου πριν ενεργοποιήσει το άρθρο 50, βάσει του οποίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ.

«Έχω εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο, ότι θα σεβαστεί την απόφαση που ελήφθη από τον βρετανικό λαό και θα το επικυρώσει», δήλωσε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Λόρδων και μετά θα υποβληθεί στη βασίλισσα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Τερέζα Μέι αποδέχτηκε τελικά να αποσαφηνίσει τη στρατηγική της για το Brexit σε μια «λευκή βίβλο», την οποία ζητούσε έντονα η αντιπολίτευση και είχε προτείνει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δίχως όμως, για την ώρα, να πει πότε ακριβώς αυτή θα δημοσιοποιηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ