«Σκοτωμός» στη Γερμανία από τον αποκλεισμό ακροδεξιού βουλευτή

Η Ημέρα του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία επισκιάστηκε σήμερα από μια νέα αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τον αποκλεισμό του βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπγερν Χέκε από μια τελετή μνήμης εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε πρόσφατα για το μνημείο του Ολοκαυτώματος και τη μεταμέλεια των Γερμανών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Χέκε, επικεφαλής του AfD στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, αποκλείστηκε από την τελετή που διοργανώθηκε στο κοινοβούλιο του κρατιδίου διότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει «μνημείο ντροπής» το μνημείο Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει οργή στη Γερμανία, ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Θουριγγίας, Κρίστιαν Κάριους, ζήτησε από τον βουλευτή του AfD να μην συμμετάσχει στην τελετή μνήμης που θα πραγματοποιούνταν στο κοινοβούλιο, διότι «η παρουσία του θα εκληφθεί ως πρόκληση», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο βουλευτής εγκατέλειψε την αίθουσα.

Το AfD από την πλευρά του καταδίκασε τον αποκλεισμό του Χέκε, θεωρώντας τον «σοβαρό πλήγμα στις κοινοβουλευτικές πρακτικές».

Αν και θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο, ο Χέκε σκοπεύει να παραστεί στην τελετή που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, στη μνήμη των 250.000 ανθρώπων που εξοντώθηκαν εκεί από τους ναζί.

«Μετά τις δηλώσεις του είναι απαράδεκτο να έρθει ο Χέκε και να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του στρατοπέδου Μπούχενβαλντ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες Πέμπτη η Ρικόλα-Γκούναρ Λίτγκεναου, πρόεδρος του ιδρύματος που διαχειρίζεται το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο Χέκε απάντησε αμέσως με επιστολή του, την οποία αναπαρήγαγαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στην οποία αναφέρει ότι «δεν έχω αποφασίσει αν θα συμμετάσχω ή όχι», όμως τόνισε ότι «προφανώς» θα παραστεί στην τελετή.

Πάντως το AfD, αν και έχει επίσης εκφράσει την αγανάκτησή του για τις δηλώσεις Χέκε, τελικά αποφάσισε να μην ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής του.

Διαβάστε επίσης