ΚΟΣΜΟΣ

Καναδός καθηγητής υποστηρίζει ότι βρήκε ταινία στην οποία εμφανίζεται ο Μαρσέλ Προυστ

Καναδός καθηγητής υποστηρίζει ότι βρήκε ταινία στην οποία εμφανίζεται ο Μαρσέλ Προυστ
marcel-proust-gesellschaft.de

Το μοναδικό φιλμ στο οποίο εμφανίζεται ο Μαρσέλ Προυστ υποστηρίζει το βρήκε ένας Καναδός καθηγητής του πανεπιστημίου της Laval, στο Κεμπέκ.

Ο λόγος για τον Jean-Pierre Sirois-Trahan, ο οποίος δημοσιοποίησε την αποκάλυψή του στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Revue d'études proustiennes .

To ασπρόμαυρο πλάνο είναι από ένα γάμο που έγινε το 1904 και βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Γαλλίας.

Στο πλάνο βλέπουμε έναν άνδρα που φορά γκρι ρεντιγκότα και καπέλο να κατεβαίνει βιαστικά τα σκαλιά της εκκλησίας του γάμου της Élaine Greffulhe, κόρη της κόμισσας Greffulhe και του Armand de Guiche, ο οποίος υπήρξε φίλος του Προυστ.

«Ξέρουμε κάθε λεπτομέρεια για την ζωή του Μαρσέλ Προυστ. Γνωρίζουμε από άλλες πηγές ότι εκείνα τα χρόνια φορούσε καπέλο και γκρίζα κοστούμια. Θα προτιμούσαμε να κατέβαινε τα σκαλοπάτια λίγο πιο αργά! Αλλά θα δούμε καλύτερα όταν θα θέσουμε την ταινία στο ρελαντί», αναφέρει ο Luc Fraisse διευθυντής της επιθεώρησης Revue d'études proustiennes.

Από την πλευρά του ο καθηγητής της Σορβόννης, Jean-Yves Tadié, δεν κρύβει την ικανοποίησή του: «Πάντοτε πίστευα ότι θα τον δούμε κάποια μέρα σε μια ταινία επικαιρότητας. Το πρόσωπο, αυτός ο ειδικός τρόπος να ντύνεται, όλα αντιστοιχούν στον Προυστ. Βρίσκω αυτή την αποκάλυψη πολύ συγκινητική».

Ο Προύστ πέθανε το 1922 ενώ ήταν 51 ετών. Το πιο διάσημο έργο του, το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», δημοσιεύθηκε σε επτά τμήματα μεταξύ του 1913 και 1927.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ