Στη Σαουδική Αραβία χωρίς μαντίλα η Άνγκελα Μέρκελ (pics)
Πηγή: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι άλλη μια ισχυρή γυναίκα που αψηφά τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες της Μέσης Ανατολής. 

Η καγκελάριος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο επαφών με τον ισχυρό μονάρχη αλ Σαούντ.

Οι κανόνες του υπουργείου Εξωτερικών ορίζουν πως «οι γυναίκες πρέπει να φορούν συντηρητικά, φαρδιά ρούχα όπως και μαντίλα στο κεφάλι». Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που ταξιδεύουν στο μουσουλμανικό βασίλειο.

640x640 6

Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

640x640 7

Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Ωστόσο η Μέρκελ εμφανίστηκε χωρίς μαντίλα, όπως είχε κάνει προηγουμένως και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Επέλεξε να φορέσει ένα γαλάζιο-γκρι ταγέρ ενώ την υποδέχτηκαν κορυφαίοι αξιωματούχοι του συντηρητικού ισλαμικού βασιλείου.

640x640 4

Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

640x640 5

Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, στην επίσκεψη της στην Σαουδική Αραβία το 1985, είχε φορέσει ένα μακρύ φόρεμα και ένα καπέλο που κάλυπτε τα περισσότερα από τα μαλλιά της.

Δεν υπάρχει επίσημη νομοθεσία που να επιβάλει τους ξένους επισκέπτες να καλύψουν το κεφάλι τους και η Μέρκελ δεν είναι η πρώτη που «σπάει» τους άτυπους κανόνες.

Η Μισέλ Ομπάμα είχε κάνει το ίδιο όταν μαζί με τον σύζυγό της Μπαράκ Ομπάμα είχε βρεθεί στην Σαουδική Αραβία το 2015 για να μεταφέρουν τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για τον θάνατό του βασιλιά Αμπντουλάχ.

Άλλη μια Αμερικανίδα, η Κοντολίζα Ράις, έκανε το ίδιο ταξίδι αφήνοντας τα μαλλιά της εκτεθειμένα. Το πιο πρόσφατα παράδειγμα γυναίκας που αρνήθηκε να «υποταχθεί» είναι η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που άφησε την ξανθή της κόμη ακάλυπτη.

 

Διαβάστε επίσης