ΚΟΣΜΟΣ

Είναι υγιεινό το σούσι;

Είναι υγιεινό το σούσι;
REUTERS/Marcos Brindicci

Είτε από ιαπωνικό εστιατόριο, είτε έτοιμο από σούπερ μάρκετ, το σούσι είναι μία σταθερή επιλογή πολλών ανθρώπων τα τελευταία χρόνια.

Το παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο μπορεί να έχει μια πολύ θετική επιρροή στη διατροφή, ειδικά όταν περιλαμβάνει λαχανικά και Ω-3 το οποίο βρίσκεται στα θαλασσινά, όπως είναι ο σολομός και ο τόνος και σε μικρότερες ποσότητες στο αβοκάντο.

Η ανθυγιεινή πλευρά του σούσι μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τον τρόπο που προετοιμάζεται το ρολό. Αυτοί που θεωρούν το σούσι βλαβερό για την υγεία υποστηρίζουν ότι τα καρυκεύματα όπως το μανιόκα και το τυρί κρέμας ενισχύουν σημαντικά το λίπος και τις θερμίδες.

Για παράδειγμα, ένα ρολό με γαρίδα που έχει πασπαλιστεί με πικάντικη μαγιονέζα μπορεί να περιέχει πάνω από 500 θερμίδες και περισσότερα από 20 γραμμάρια λίπους, δηλαδή διπλάσιες από τις θερμίδες και τρεις φορές το λίπος ενός ρολού από καβούρια της Καλιφόρνια.

Ανησυχία αποτελεί και η σάλτσα σόγιας η οποία είναι πλούσια σε νάτριο. Μόνο μια μικρή κουταλιά της σούπας συνεισφέρει περίπου 900 χιλιοστόγραμμα νατρίου ή περίπου 40% του ημερίσιου συνιστώμενου ορίου νατρίου.
Μια ακόμη συμβουλή που πρέπει να έχετε υπόψιν σας: Αν και το σούσι με λευκό ρύζι μπορεί να είναι ευχάριστα κολλώδες, συνήθως είναι φτιαγμένο με ζάχαρη, αλάτι και ξύδι και αποτελεί πηγή εκλεπτυσμένων υδατανθράκων. Αν θέλετε να το αποφύγετε ζητήστε καστανό ρύζι το οποίο παρόλο που περιέχει ζάχαρη, είναι πλούσιο σε δημητριακά ολικής αλέσεως και προσφέρει ενίσχυση των φυτικών ινών.

Όσον αφορά τις εγκύους ή όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καλό είναι να αποφεύγουν το σούσι λόγω των ωμών θαλασσινών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ