Η Μέρκελ θα επιδιώξει να δει τον Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Πηγή: REUTERS/Ozan Kose/Pool

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO, αύριο Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν για να διευθετηθούν κάποιες από τις πολλές διαφωνίες των δύο πλευρών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

«Είναι πράγματι πιθανό να λάβει χώρα μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου» κορυφής του βορειοατλαντικού συμφώνου, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η συνάντηση «υπάρχει φυσικά ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων της επικαιρότητας τα οποία η καγκελάριος θα επιθυμούσε να θιγούν», ιδιαίτερα «το δικαίωμα επισκέψεων των Γερμανών κοινοβουλευτικών στους στρατιώτες μας», συνέχισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Χωρίς να δώσει εξηγήσεις επίσημα, η Άγκυρα απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα σε Γερμανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφθούν τη βάση Ιντσιρλίκ, όπου είναι ανεπτυγμένοι Γερμανοί στρατιωτικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η εξέλιξη σηματοδότησε το ξέσπασμα της νιοστής διπλωματικής διένεξης μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.

Το Βερολίνο υποψιάζεται ότι η Άγκυρα ήθελε να «τιμωρήσει» με αυτή της την ενέργεια τη Γερμανία διότι έδωσε πολιτικό άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν υποβάλει αιτήματα για αυτό, έπειτα από το κύμα διώξεων που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Σε περίπτωση συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν, διευκρίνισε ο Ζάιμπερτ, θα τεθεί επίσης από γερμανικής πλευράς «το ζήτημα των φυλακισμένων δημοσιογράφων» στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt και της τουρκογερμανίδας δημοσιογράφου Μεσαλέ Τολού.

Διαβάστε επίσης