ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο τάρσιος των Φιλιππίνων – Ένα από τα πιο περίεργα ζώα του πλανήτη

Αυτός είναι ο τάρσιος των Φιλιππίνων – Ένα από τα πιο περίεργα ζώα του πλανήτη
CNNi

Με το μικροσκοπικό του σώμα, τα αυτιά νυχτερίδας και τα μεγάλα του μάτια, ο τάρσιος των Φιλιππίνων είναι πιθανόν ένα από τα πιο περίεργα ζώα του πλανήτη.

Ο τάρσιος είναι ένα νυκτόβιο θηλαστικό, συγγενής με τον λεμούριο και τον πίθηκο. Το περίεργο πάνω του είναι σίγουρα τα μάτια του, τα οποία μοιάζουν με ανθρώπινα. Τα άλλα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν είναι ο εγκέφαλός του, που είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το σώμα του. Ειδικότερα, έχει σχεδόν μέγεθος ποντικιού με μήκος 13 εκατοστά. Οι χώρες που μπορεί να συναντήσει κάποιος αυτό το ζωάκι είναι η Μαλαισία, η Σουμάτρα, οι Φιλιππίνες και Βόρνεο.

Ο τάρσιος τρέφεται κυρίως με έντομα και σπονδυλόζωα.

Όμως και αυτό το είδος, όπως πολλά ακόμη, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 5 με 10.000 τάρσιοι των Φιλιππίνων ζουν ακόμη ελεύθερα στη φύση, με τον αριθμό αυτό ωστόσο να μειώνεται σταδιακά. Έχει ήδη κηρυχτεί από τις αρμόδιες αρχές των Φιλιππίνων ως ένα ζώο υπό εξαφάνιση.

55f052b9e8f3ad169ebcbceb3c177a7f

«Ένα μέρος του προβλήματος είναι ότι ο τάρσιος είναι ένα ζώο που έχει συγκεκριμένες συνήθειες», αναφέρει στο CNNi η Τζοάνιε Μέρι Καμπίλο, από το ίδρυμα Philippine Tarsier Foundation, εξηγώντας πως «ζουν μόνο σε δάση με πλούσια βλάστηση και πολλά έντομα. Και τέτοιες περιοχές στις Φιλιππίνες, σπανίζουν».

Η ιδιοκτησία των ταρσίων

Στην πόλη Κορέλλα του νησιού Μποχόλ των Φιλιππίνων, από το 1996 υπάρχει ένα πάρκο, όπου το ίδρυμα προσφέρει ένα φυσικό περιβάλλον στα ζωάκια αυτά. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία οι ερευνητές να μελετήσουν καλύτερα τα μικρά πλάσματα και τη συμπεριφορά τους. Περίπου 100 τάρσιοι φιλοξενούνται σε ένα καταπράσινο μέρος 8,4 στρεμμάτων που τους επιτρέπει να κινηθούν ελεύθερα.

«Δεδομένου ότι οι τάρσιοι είναι τόσο σπάνιοι, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν – μετατρέποντας τους σε τουριστικές ατραξιόν», εξηγεί η Καμπίλο, επισημαίνοντας πως:

Χιλιάδες τουρίστες έρχονται στο Μποχόλ για να δουν αυτά τα πλάσματα κάθε χρόνο, αλλά συχνά τα βρίσκουν σε αγχωτικές και αφύσικες συνθήκες, όπως το εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ θα έπρεπε αυτές τις ώρες να κοιμούνται.

Διαταράσσεται ο κύκλος τους και αν δεν κοιμηθούν την ημέρα, δεν θα μπορέσουν να κυνηγήσουν την τροφή τους το βράδυ. «Θα είναι πεινασμένοι δυσαρεστημένοι, και δεν θα μπορούν να αναπαραχθούν», σημειώνει η ερευνήτρια.

Και η ίδια συμφωνεί ότι όσο λιγότερο έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, τόσο καλύτερο θα είναι για τα ίδια τα πλάσματα.

Μικρά λιοντάρια

Τα ζωάκια αυτά, μπορεί να φαίνονται γλυκά, ήσυχα και χαριτωμένα, όμως δεν είναι, τόσο.

Τα αρσενικά έχουν έντονα το αίσθημα της ιδιοκτησίας και εάν ένα άλλο αρσενικό τολμήσει να παραβιάσει το μέρος του, θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου. Νικάει ο πιο ισχυρός; Ναι, είναι στη φύση τους.

Πλέον όμως τα μικρά και σπάνια ποσοστά των γεννήσεων, θέτουν σε κίνδυνο το είδος. Όπως και οι άνθρωποι, οι τάρσιοι γεννούν μόνο ένα μωρό το χρόνο. Εγκυμονούν για έξι μήνες, στη συνέχεια φροντίζoυν το μικρό τους για άλλους έξι, στη διάρκεια των οποίων το εκπαιδεύουν να κυνηγά και να επιβιώνει μόνο του.

«Μπορεί να είναι χαριτωμένα, αλλά είναι αρπακτικά από τη φύση», λέει η Καμπίλο. «Είναι σαν μια μικρή έκδοση ενός λιονταριού», καταλήγει.

Meet the Philippine tarsier: Second-smallest primate on the planet, By Kate Springer, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ