ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η επιχείρηση για την εκδίωξη του ISIS από την Ράκα

Ξεκίνησε η επιχείρηση για την εκδίωξη του ISIS από την Ράκα
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Rodi Said

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση της παγκόσμιας συμμαχίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την απελευθέρωση της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος. Η επιχείρηση ανακατάληψης της αυτοαποκολούμενης πρωτεύουσας της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, ξεκίνησε από χθες και θα ολοκληρωθεί – όπως σχεδιάζουν οι επιτιθέμενοι – με τον διωγμό των τζιχαντιστών από την πόλη.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Talal Silo, χαρακτήρισε την μάχη που θα ακολουθήσει «άγρια» καθώς, όπως ανέφερε «το Νταές θα πεθάνει στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσά του».

«Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκα ξεκίνησε χθες», είπε ο Silo σε τηλεφωνική του συνέντευξη του από τη Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση ξεκίνησε από τα βόρεια, ανατολικά και δυτικά της πόλης.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη το 2014 και την έχει κάνει βάση των επιθέσεων της. Η επιχείρηση δυσχεραίνει ακόμη περαιτέρω την θέση των τζιχαντιστών, που έχουν χάσει σημαντικά εδάφη στη Μοσούλη.

Οι δυνάμεις της συμμαχίας εργάζονται στενά με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τόνισε ο εκπρόσωπός τους στο Reuters.

Η επίθεση που εξαπέλυσε μια συμμαχία αράβων και κούρδων μαχητών στη Ράκα, προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, έχει σκοπό να επιφέρει στους τζιχαντιστές «αποφασιστικό χτύπημα», ανακοίνωσε ο συνασπισμός του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον.

Προειδοποιώντας πως η μάχη θα είναι «μακρά και δύσκολη», ο αμερικανός στρατηγός Στιβ Τάουνσεντ, ο οποίος διοικεί τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού, ανέφερε σε ανακοίνωση πως η επίθεση «θα επιφέρει αποφασιστικό χτύπημα» στο «χαλιφάτο του ΙΚ».

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, ανακοίνωσαν την έναρξη της επίθεσης κατά της Ράκας, επτά μήνες αφότου εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση που τους επέτρεψε να καταλάβουν σταδιακά μεγάλα τμήματα του εδάφους γύρω από την πόλη της βόρειας Συρίας και να την περικυκλώσουν.

Ο διοικητής των FDS και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσαν ότι οι FDS εισήλθαν στη Ράκα από την ανατολική πλευρά.

Ο συνασπισμός κατά των τζιχανιστών, που μάχεται επίσης στο Ιράκ κατά του ΙΚ, παρέχει στις FDS όπλα, αεροπορική υποστήριξη και τις βοηθά στο έδαφος με συμβούλους.

Ο στρατηγός Τάουνσεντ πρόσθεσε πως η επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μάχης κατά του ΙΚ, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για πολλές φονικές επιθέσεις στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη.

«Βλέπουμε όλοι τη μοχθηρή επίθεση που έγινε στο Μάντσεστερ», είπε, αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε 22 θανάτους στις 22 Μαΐου στη βρετανική πόλη. «Το ΙΚ απειλεί όλα τα έθνη μας, όχι μόνο στο Ιράκ και στη Συρία αλλά στις πατρίδες μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ