Γαλλία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε ο Φιλίπ – Οι δεσμεύσεις του στον γαλλικό λαό
Πηγή: REUTERS/ PHILIPPE WOJAZER

Η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ έλαβε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης του γαλλικού κοινοβουλίου εξασφαλίζοντας συντριπτική πλειοψηφία, με 370 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά σε σύνολο 577.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Φρανσουά ντε Ρουγκί, 129 βουλευτές απείχαν. Ο αριθμός των 67 βουλευτών που καταψήφισαν τον Φιλίπ είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί σε παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης από το 1959.

"Δεν θεωρώ, επ ουδενί τρόπω, αυτήν την ψήφο εμπιστοσύνης ως λευκή επιταγή. Ευχαριστώ όλους τους βουλευτές που ψήφισαν, σέβομαι φυσικά και εκείνους που δεν το έκαναν", είπε ο πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ο Φιλίπ, με την ευκαιρία των προγραμματικών του δηλώσεων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, αναφέρθηκε χωρίς περιστροφές στις δυσκολίες της Γαλλίας εξαιτίας του υπέρογκου χρέους της.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει οι Γάλλοι να έχουν «το κουράγιο να αντιμετωπίσουν με θάρρος και ειλικρίνεια» την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα των 8 δισεκ. που διαπίστωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη του περασμένου μήνα, ύστερα από έλεγχο που είχε ζητήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε: «Η διαπίστωση είναι σοβαρή, 8 δισεκ. ευρώ μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες. Το χρέος μας έχει φθάσει σε ένα ανυπόφορο ύψος: 2.147 δισεκ. ευρώ. Κάθε χρόνο η Γαλλία δαπανά 42 δισεκ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων, πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει τον προϋπολογισμό μας για την εθνική άμυνα.

"Αυτό το χρέος, μας κάνει να είμαστε στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών των οποίων οι διακυμάνσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο το μέλλον μας. Εάν τυχόν προέκυπτε μια νέα κρίση δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελιγμών".

"Εάν τα επιτόκια αυξηθούν κατά μια μονάδα και είναι σίγουρο ότι μια μέρα θα αυξηθούν, θα είναι το ισοδύναμο του προϋπολογισμού για την ανώτατη εκπαίδευση που θα εξαφανισθεί. Και παρ' όλα αυτά συνεχίζουμε με δαπάνες που είναι μεγαλύτερες από τις εισπράξεις μας" τόνισε.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαχείριση των Γερμανών πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι όταν οι Γερμανοί γείτονές μας συλλέγουν ένα φόρο των 100 ευρώ, ξοδεύουν 98 ευρώ, ενώ εμείς φορολογούμε 117 ευρώ και ξοδεύουμε 125 ευρώ. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να διαρκέσει η κατάσταση αυτή;» αναρωτήθηκε

«Κάτω από το ανήσυχο βλέμμα των Γάλλων χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο που βρυχάται όλο και πιο δυνατά. Οι Γάλλοι δεν πιστεύουν στις απλοϊκές λύσεις, στην έξοδο από το ευρώ ή στη διαγραφή του χρέους» τόνισε.

Αναφορικά με τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Ε. Φιλίπ εξήγησε:

«Στόχος μου είναι να φέρω το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ από το 2017 και να οδηγήσω τη στρατηγική των δημόσιων οικονομικών με βάση τους κάτωθι απλούς κανόνες:

- Να μειώσω μέσα στην πενταετία τη φορολογική πίεση κατά μια μονάδα του ΑΕΠ.

- Να μειώσω τη δημόσια δαπάνη κατά τρεις μονάδες ΑΕΠ, κατά την ίδια περίοδο».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θέλησε στη συνέχεια να καθησυχάσει τους πολίτες, ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας διότι «οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως η μεταβλητή παράμετρος προσαρμογής του προϋπολογισμού» δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων και πρόσθεσε: «αντίθετα οι υποχρεωτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 20 δις ευρώ έως το 2022».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Γαλλία δεν μπορεί να είναι συγχρόνως πρωταθλήτρια των δημόσιων δαπανών και πρωταθλήτρια φοροσυλλέκτρια».

Ο Εντουάρ Φιλίπ δεσμεύθηκε, να παραμείνουν σταθερές οι δημόσιες δαπάνες και να μην αυξηθούν το 2018.

Διαβάστε επίσης