ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Ανόητες οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Ανόητες οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς
David Mdzinarishvili/REUTERS

Νέες προκλητικές δηλώσεις για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας έκανε η τουρκική πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πρωτοφανές ύφος, χαρακτήρισε «ανόητες» τις προτάσεις που προέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως η «απέναντι» πλευρά είχε μία και μόνο επιθυμία «να υπάρχει μηδέν στρατός» στην Κύπρο, να χαθεί το δικαίωμα «μονομερούς επέμβασης». «Υπήρχε μόνο μια επιθυμία της ε/κ πλευράς, μόνο ένα κριτήριο, ‘μηδέν στρατός στο νησί’. Δηλαδή, ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί εντελώς. Το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας, που θα καταργούσε τις εγγυήσεις της Τουρκίας, να μην υπάρχει καθόλου. Οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο να διακοπούν εντελώς. Αυτή ακριβώς είναι η επιθυμία τους», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Το να λες διαπραγματεύεσαι δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την κάθε απαίτηση των ελληνοκυπρίων. Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε», είπε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκειας της αναχώρησής του από την Ακτή Ελεφαντοστού με προορισμό τη Λιβερία, τόνισε ακόμη πως όλες οι πλευρές παραδέχθηκαν ότι η στάση της Τουρκίας ήταν εποικοδομητική. «Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις, τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε και θα τις απορρίψουμε ξανά. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιος ευθύνεται για τη μη λύση. Και τα ΗΕ γνωρίζουν πολύ καλά, και η Βρετανία γνωρίζει πολύ καλά, και η Ε.Ε. γνωρίζει πολύ καλά. Η Ε.Ε. είδε την ώριμη στάση μας εκεί», ανέφερε.

«Όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το πρόβλημα. Αλλά όταν ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως το 2004, και όταν δεν είναι ειλικρινείς, είναι δικό τους πρόβλημα, εμείς εδώ δεν έχουμε κόμπλεξ, δεν φοβόμαστε κανέναν. Εμείς λέμε το σωστό και κάνουμε το σωστό. Και δεν κάνουμε κανένα βήμα για να επωφεληθεί κάποιος άλλος. Εμείς ήμασταν ειλικρινείς και εποικοδομητικοί λέγοντας “μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό;’. Δεν κινηθήκαμε για να επωφεληθούν άλλοι ή για να μας πάρουν στην Ε.Ε.. Άλλωστε αυτοί που δεν θέλουν να μας πάρουν στην Ε.Ε., και το Κυπριακό να μην είναι, θα βρουν άλλη αφορμή. Εμείς δεν παζαρέψαμε καν το θέμα της ενταξιακής μας πορείας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ούτε το κάνουμε. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν κινούμαστε για να επωφεληθεί η Ε.Ε. ή άλλοι», ανέφερε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως η Τουρκία εδώ και 15 χρόνια είναι «πάντοτε ένα βήμα μπροστά από όλους για μια διζωνική λύση δίκαιη, μόνιμη, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Όσο για το Κραν Μοντανά και την Ελβετία ήμασταν τρία βήματα μπροστά από όλους και εκφράσαμε τις απόψεις μας ξεκάθαρα. Από την πρώτη μέρα μοιραστήκαμε τις προτάσεις μας για το τί μπορούμε να κάνουμε. Δεν κάναμε φιλοσοφικές συζητήσεις, αλλά συζητήσαμε σημείο-σημείο τι μπορούμε να κάνουμε, τι πρέπει να γίνει».

«Εμείς πήγαμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό με πολύ εποικοδομητική προσέγγιση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ