ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πέθανε ο γηραιότερος ουρακοτάγκος Σουμάτρας

Πέθανε ο γηραιότερος ουρακοτάγκος Σουμάτρας
EPA/ALEX ASBURY

Αν ο μέσος ουρακοτάγκος Σουμάτρας σπάνια ζει πάνω από την ηλικία των 50, καταλαβαίνει κανείς γιατί η 62χρονη Puan θεωρείτο φαινόμενο.

Οι άνθρωποι του ζωολογικού κήπου του Περθ αποχαιρέτησαν με συγκίνηση τον γηραιότερο ουρακοτάγκο στον κόσμο που άφησε πίσω του 11 παιδιά και 54 απογόνους.

Η Πουάν πιστεύεται πως γεννήθηκε στη Σουμάτρα το 1956. Mεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο του Περθ το 1968. Στα 62 χρόνια της είχε ξεπεράσει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής του είδους της, κατακτώντας επάξια μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος εκπρόσωπος του είδους της.

Η συνεισφορά της στα προγράμματα αναπαραγωγής ήταν κομβική αφού έφερε στον κόσμο 11 παιδιά και συνολικά 54 απογόνους σε Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδονησία και άλλες γωνιές της γης.

Μετά από επιπλοκές σχετιζόμενες με το προχωρημένο της ηλικίας της που είχαν αλλάξει δραματικά την ποιότητα ζωής της, οι άνθρωποι του ζωολογικού κήπου προχώρησαν σε ευθανασία.

«Στο πέρασμα των χρόνων, οι βλεφαρίδες της είχαν γίνει γκρι, η κίνησή της είχε γίνει αργή και η νόησή της είχε αρχίσει να χάνεται. Ωστόσο, παρέμενε η αρχηγός της οικογένειας, η ήσυχη και αξιοπρεπής κυρία που ήταν πάντα», έγραψε η Μαρτίνα Χαρτ που δούλεψε με την Πουάν για 18 χρόνια, καταλήγοντας: «Η Πουάν με δίδαξε υπομονή, μου έμαθε πως τα ορμέμφυτα και άγρια ένστικτα δεν εκλείπουν στην αιχμαλωσία. Παρότι ζούσε σε περιβάλλον ζωολογικού κήπου, διατήρησε μέχρι τέλους την ανεξαρτησία της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ