ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: Το 2019 η πιο θερμή χρονιά στην Ευρώπη

Κλιματική αλλαγή: Το 2019 η πιο θερμή χρονιά στην Ευρώπη
AP Photo / Luca Bruno

Το 2019 ήταν το πιο θερμό έτος για την Ευρώπη, ενώ ακολουθούν κατά σειρά το 2014, το 2015 και το 2018, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση «Ευρωπαϊκή Κατάσταση του Κλίματος» (ESOTC) της υπηρεσίας Copernicus Climate Service της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι εποχές του περσινού έτους ήταν θερμότερες του μέσου όρου, ενώ σε μερικές περιοχές της Ευρώπης οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες ήταν έως εννέα βαθμούς υψηλότερες από ό,τι οι συνήθεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά σχεδόν δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,1 βαθμό, πράγμα που δείχνει ότι η Ευρώπη ανεβάζει θερμοκρασία ταχύτερα από το μέσο παγκόσμιο όρο. Αυτό φαίνεται επίσης από το ότι ενώ το 2019 ήταν το θερμότερο έτος της Ευρώπης, ήταν το δεύτερο θερμότερο για όλη τη Γη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η έκθεση καταγράφει μια συνεχή ανοδική τάση της θερμοκρασίας της Ευρώπης κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Υπολογίζεται, μάλιστα, πως τα 11 από τα 12 θερμότερα έτη στα μετεωρολογικά χρονικά της Ευρώπης έχουν συμβεί μετά το 2000.

Θερμός ο χειμώνας 2019 - 2020 στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, ζεστός ήταν ο χειμώνας 2019-20 στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από την ανάλυση των παρατηρήσεων του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με το meteo.gr, σε σύνολο 16 επιλεγμένων σταθμών, οι 11 παρουσίασαν θετικές αποκλίσεις και μόνο πέντε παρουσίασαν αρνητικές αποκλίσεις σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. «Πρωταθλήτρια» του φετινού θερμού χειμώνα ανακηρύσσεται η Ορεστιάδα, όπου η μέση ημερήσια θερμοκρασία βρέθηκε υψηλότερη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Υψηλές θετικές αποκλίσεις, κοντά στον ένα βαθμό Κελσίου παρατηρήθηκαν επίσης στους σταθμούς της Αλεξανδρούπολης, του Κιλκίς, της Λήμνου, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, ενώ μικρότερες θετικές αποκλίσεις, μεταξύ 0,2-0,6 βαθμών, καταγράφηκαν στην Ήπειρο (Πρέβεζα, Ιωάννινα), στη Δ. Μακεδονία (Φλώρινα), στην Πελοπόννησο (Σπάρτη) και στις Κυκλάδες (Τήνος).

Στον αντίποδα, ελαφρά αρνητικές αποκλίσεις, μεταξύ -0,1 και -0,4 βαθμών, καταγράφηκαν σε πέντε μετεωρολογικούς σταθμούς της νότιας Ελλάδας, σε Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαο), Βοιωτία (Λιβαδειά) και στην Αθήνα, όπου η μέση θερμοκρασία κατά το φετινό χειμώνα ήταν 10,9 βαθμοί έναντι 11,3 βαθμούς την περίοδο 2010-2019 (απόκλιση μείον 0,4 βαθμοί). Οι αρνητικές αυτές αποκλίσεις είναι απόρροια των μετεωρολογικών συνθηκών που σημάδεψαν το φετινό χειμώνα στη χώρα μας, με την επικράτηση βόρειου ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παρά το γεγονός πως ο φετινός χειμώνας ήταν θερμός στη χώρα μας, ήταν λιγότερο θερμός σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου. Με βάση τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 165 ετών. Ειδικότερα, ο χειμώνας 2019-20 στην Ευρώπη ήταν κατά 3,4 βαθμούς θερμότερος του μέσου χειμώνα της περιόδου 1981-2010, με τις αντίστοιχες αποκλίσεις στη χώρα μας να κυμαίνονται μεταξύ 0,5-1 βαθμού, σε συμφωνία με την ανάλυση των δεδομένων των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ