ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προχωράμε και μόνοι μας» το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου

«Προχωράμε και μόνοι μας» το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ Ευρωκίνηση Γιώργος Κονταρίνης

Μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματος του όσο και προς την αντιπολίτευση έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αστάθειας, άρα συνεχίζει την πορεία της με περαιτέρω επιτάχυνση στους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου, ασχέτως του εάν διάφορα κέντρα- όπως επισημαίνει- θα ήθελαν να δουν την πτώση της κυβέρνησης ή επιδιώκουν τον σχηματισμό ενός οικουμενικού σχήματος.

Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι πολύ συμπαγής επομένως η κυβέρνηση δεν θα έρθει αντιμέτωπη με νέες διαρροές στις επόμενες ψηφοφορίες.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας επiδιώκει να καταστήσει σαφές στα πολιτικά κόμματα ότι δεν τον ενδιαφέρει ο σχηματισμός μίας οικουμενικής κυβέρνησης και ότι τα σενάρια περί αριστερής κυβέρνησης θα καταπέσουν αργά ή γρήγορα βάζοντας ως στόχο την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας το τέλος της τετραετίας, ήτοι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επιθυμούν να δείξουν στην αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση μπορεί και μόνη της να κυβερνήσει και «να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» προκειμένου να αξιοποιήσουν υπέρ τους το επιχείρημα πως τα κόμματα κλώτσησαν την πρωτοβουλία για συνεννόηση και συναίνεση εξυπηρετώντας μικροκομματικές επιδιώξεις

Εκ παραλλήλου με βάση όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική του ομάδα , η κυβέρνηση θα σηκώσει το επόμενο διάστημα και το θέμα της μη συμπλήρωσης των κενών θέσεων του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου για το οποίο απαιτείται η συμφωνία των κομμάτων προϊδεάζοντας μάλιστα ότι εάν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση το Μαξίμου θα πάρει πρωτοβουλίες.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να επενδύσουν στην καλλιέργεια προσδοκιών για επέκταση της κυβερνητικής συνεργασίας με την συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να συναντήσει τον Βασίλη Λεβέντη χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα του κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. «Όπως θα δει τον Κουτσούμπα του ΚΚΕ έτσι θα δει και τον Λεβέντη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κατεβάζοντας τον πήχη ως προς τις επιδιώξεις μίας τέτοιας συνάντησης.

Παρ’ όλα αυτά το θέμα μίας πιο διευρυμένης στήριξης της κυβέρνησης κι από άλλους βουλευτές εξακολουθεί να συζητείται και μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εμφανίστηκε θετικός και σε μία γενικότερη συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων από την στιγμή που ο κ. Λεβέντης δεν ζητάει ανταλλάγματα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν μιλώντας με το CNN Greece ότι μέλημα του πρωθυπουργού είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ασφαλώς και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αντοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Συναίνεση - όχι οικουμενική

Προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάθρωση του χρέους και του πολυπόθητου αποτελέσματός της είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι' αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτό είναι εφικτό και πως θα ήταν ακόμα ευκολότερο αν υπήρχε και η πάνδημη συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος, για το οποίο σχολίασε ότι περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας.

Ταυτοχρόνως, έστειλε μήνυμα κατά των οικουμενικών κυβερνήσεων σημειώνοντας ότι «η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα είναι ο σεβασμός στη νωπή λαϊκή ετυμηγορία, που διατυπώθηκε τρείς φορές μέσα στη χρονιά που φεύγει, στην επίμονη, δηλαδή, επιλογή του λαού μας να γυρίσει επιτέλους σελίδα. Με αυτό το δεδομένο, το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ