ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου 80 ημερών για την κυβέρνηση

Αγώνας δρόμου 80 ημερών για την κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που ακολουθούν για την θεσμοθέτηση και ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης και την παράλληλη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Μπορεί η 21η Ιουνίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, να είναι θεωρητικά ακόμη μακριά ωστόσο απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά και δύσκολα βήματα, κυρίως στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το βασικό σενάριο που εξετάζει η Ελλάδα είναι ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν θα έχουν κλείσει μέχρι τις 28 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα (π.χ. τομεάρχες στο Δημόσιο, κτηματολόγιο, άδεια καζίνου που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό).

«Όλα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν αλλά δεν αφορούν νέους όρους» δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στο νέο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει στο Eurogroup στις 27 Απριλίου και στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν έργα και πολιτικές που θεωρούνται ώριμα κι έχουν προκύψει από τις διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς στα Περιφερειακά Συνέδρια.

Όπως άλλωστε είχε επισημάνει σε συνέντευξή του στο CNN Greece o υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδακης, από την κυβέρνηση έχει συσταθεί ένας μηχανισμός υλοποίησης και παρακολούθησης όσων έργων εξαγγέλλονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, ενώ πολλά από αυτά θα ενταχθούν στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος και επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, το αναπτυξιακό σχέδιο θα πρέπει να δίνει τα εξής μηνύματα που θα τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές: αναδιανομή του πλούτου, δικαιώματα των εργαζομένων και κοινωνικό κράτος.

Στο EuroWorking Group της Πέμπτης κύριο θέμα της ατζέντας είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με βασικό άξονα τη γαλλική πρόταση για ελάφρυνση με ρήτρα ανάπτυξης. Κατά την τηλεδιάσκεψη αναμένεται να εξεταστεί η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης και οι εναλλακτικές λύσεις σε θέματα που καθυστερούν.

Επιπλέον, στις αρχές Μαΐου, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να καταφθάσουν στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του μήνα της τέταρτης αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ