ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι τις 14 Ιουνίου ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα

Μέχρι τις 14 Ιουνίου ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με τη διαδικασία του επείγοντος και μέχρι τις 14 Ιουνίου θα ψηφιστούν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε ακόμη γνωστό ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες ενόψει του EG της 21ης Ιουνίου θα είναι σε ένα νόμο και όχι σε «σπασμένα» νομοσχέδια.

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, απέκλεισε το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες εντός του 2018. Όπως είπε μάλιστα, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν εντός του 2018 οι διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση.

«Χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κι όταν δεσμεύεται ο πρωθυπουργός ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία, αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οι εκλογές εντός του ‘18», επεσήμανε και εκτίμησε πως η έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει μετά την 1η Οκτωβρίου που «ανοίγει» η Ολομέλεια.

Σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό της Βουλής, είπε πως θα λειτουργήσουν φέτος τρία 20ήμερα θερινά τμήματα, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 16 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων δεν θα ψηφιστούν σημαντικά νομοσχέδια για τα οποία απαιτείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας.

«Δεν πρόκειται προφανώς να περάσει ο,τιδήποτε δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής. Ο,τιδήποτε θεωρείται σοβαρό από πλευράς νομοθετικής και αφορά ή στο Σύνταγμα ή σε διεθνείς κυρώσεις ή ο,τιδήποτε άλλο θα είναι μέχρι τις 15 Ιουλίου ή από 1ης Οκτωβρίου και μετά», υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ενδεχόμενη συμφωνία με τα Σκόπια δεν θα ψηφιστεί σε θερινό τμήμα.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου, τελευταία ημέρα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, είναι εξαιρετικά πιθανό να έρθουν προς ψήφιση ο «Κλεισθένης» και το νομοσχέδιο για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και άλλων μεγάλων περιφερειών.

«Εγώ περιμένω να συζητηθεί ο Κλεισθένης και τα συμπαραμαρτούντα πριν το κλείσιμο της Ολομέλειας, αλλά αυτό έχει σχέση και με την κυβέρνηση μπορεί να πει όχι το συζητάμε ξανά το σκεφτόμαστε πάλι», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ