ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Βέλη» κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις στο ονοματολογικό της πΓΔΜ

«Οι τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Σκοπιανό εμφανίζουν τον πρωθυπουργό έτοιμο να αποδεχθεί συμβιβασμό» δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας:

Η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί την κυβέρνηση να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει και να αναμένει στο μέλλον και με δόσεις τη συμμόρφωση της γειτονικής μας χώρας.

Θεοχαρόπουλος: Είμαστε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes

«Το Κίνημα Αλλαγής μέχρι σήμερα έχει την πιο σταθερή και υπεύθυνη στάση και δεν την άλλαξε ούτε και μετά τα συλλαλητήρια. Είναι η στάση για σύνθετη ονομασία erga omnes με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα θέματα του αλυτρωτισμού». Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και συμπλήρωσε ότι αυτήν τη θέση έχει επικυρώσει με δύο αποφάσεις του το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι «τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν γιατί με το θυμικό δεν ασκείται εξωτερική πολιτική, αντίθετα με την κυβέρνηση που δεν έχει ενιαία στάση και με τον κ. Μητσοτάκη που έτρεξε να χαϊδέψει αυτιά μετά από τα συλλαλητήρια».

Για το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί μία συμφωνία όπως αυτή που προανέφερε, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε πως «εφόσον έχει αυτά τα χαρακτηριστικά εμείς έχουμε πει ότι δεν αποκλείεται να τη στηρίξουμε. Τα τρία ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον κ. Νίμιτς το Γκόρνα, το Σεβέρνα και το Νόβα Μακεντόνια, έχουν το γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και θα μπορούσε να γίνει συζήτηση αρκεί να διασφαλιστεί το erga omnes. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά για το erga omnes στη βάση αυτών των τριών ονομάτων».

Θεοδωράκης: Με εγγύηση της ΕΕ και σφραγίδα του ΝΑΤΟ η συμφωνία

Η συμφωνία στο Μακεδονικό «θα πρέπει να έρθει με εγγύηση της ΕΕ και "σφραγίδα" του ΝΑΤΟ, που δεν θα μπορεί να αλλάξει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104.6» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ.

Πρόσθεσε ότι αν η πρόταση που έρθει είναι «σύνθετη ονομασία erga omnes και με συνταγματική αναθεώρηση» τότε «πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα». «Aν η ΕΕ κάνει το άνοιγμα στα δυτικά Βαλκάνια, σε Αλβανία και πΓΔΜ, θα πούμε "εμείς δεν θέλουμε";» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος, αναφερόμενος στη θέση του Κινήματος Αλλαγής επί του θέματος, τόνισε ότι η εισήγηση είναι:

Πρέπει να συμβάλουμε σε μία λύση. Δεν νομίζω ότι στα εθνικά θέματα θα πρυτανεύσει μια μικροκομματική λογική, αλλά το εθνικό συμφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ