ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Συμφωνία ελπίδας που δίνει ορατότητα στους επενδυτές

Τσακαλώτος: Συμφωνία ελπίδας που δίνει ορατότητα στους επενδυτές
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Θετικό πρόσημο έδωσε στη συμφωνία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή, λέγοντας πως εξασφαλίζει καθαρό διάδρομο 15 ετών για τους επενδυτές, αλλά και ότι περιλαμβάνει πρόβλεψη για νέα διευθέτηση του χρέους το 2032.

Ο υπουργός υποστήριξε πως ο διεθνής Τύπος αναγνώρισε πως η συμφωνία δίνει ελπίδα μετά από χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα και ανέφερε πως μεσοπρόθεσμα διασφαλίσθηκε καθαρός διάδρομος για τους επενδυτές.

«Η συμφωνία δείχνει ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, σε αυτό συμφωνούν ΔΝΤ, ΕΚΤ, αγορές, οίκοι αξιολόγησης. Έχουμε έναν διάδρομο 15 χρόνια που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση δεν πήρε από την ευρωζώνη όσα επεδίωκε, ωστόσο έκανε σύγκριση με τα όσα είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα το 2012 από την Ευρωομάδα για το χρέος.

«Σωστά αναφέρθηκε ότι δεν πήραμε όλα όσα θέλουμε μακροπρόθεσμα αλλά πήραμε μια υπόσχεση που είναι διαφορετική από αυτή του 2012. Δηλαδή θα δούμε το χρέος με επιστημονικό τρόπο το 2032, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητα χρέους. Το κόστος δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 20% και αυτό είναι συγκεκριμένη δέσμευση», ανέφερε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αν και το ΔΝΤ το 2014 υποστήριζε πως το χρέος είναι βιώσιμο στη βάση δεσμεύσεων για πολύ υψηλά πλεονάσματα και μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο το έτος εκείνο η ευρωζώνη δεν έδωσε λύση στο χρέος, αλλά ούτε και μαξιλάρι ρευστότητας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Σαμαρά να ζητήσει προληπτική γραμμή. «Αυτό δεν θα ήταν τρίτο Μνημόνιο», αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Στη βάση αυτή ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα και ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν είναι όσες προβλέπονται ήδη στη συμφωνία και αυτές που περιλαμβάνονται στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Τόνισε δε πως η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών προβλέπει την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ