Η αποτίμηση της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς και ο προγραμματισμός του κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, απασχόλησε τη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ η οποία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες και διεξήχθη υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «το θετικό κλίμα που δημιούργησε η ομιλία του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη ενισχύει τις προσδοκίες των πολιτών, γεγονός που θέτει το κόμμα και την κυβέρνηση σε εγρήγορση ώστε τα θετικά στοιχεία να αποτυπωθούν στην καθημερινότητά τους, γι΄ αυτό και απαντούν με εξωστρέφεια και συνεχείς επαφές με την κοινωνία».

Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης της Π.Γ., σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές είναι η ανάδειξη με σαφήνεια των διαχωριστικών γραμμών των δυο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ), καθώς αποτιμήθηκε αρνητικά το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως υπογραμμίστηκε, οι εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ είναι καταστροφικές και για την κοινωνία και για την οικονομία, καθώς το πρόγραμμά του αποτελεί αντιγραφή του προγράμματος Μάκρι στην Αργεντινή.

Υπενθυμίζεται πως η υπόσχεση του κ. Μάκρι ήταν να τονώσει την ανάπτυξη με ένα σοκ μείωσης φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα η χώρα να αναζητήσει εκ νέου τη βοήθεια του ΔNT

Μάλιστα, κομματικές πηγές θεώρησαν θετικό το γεγονός ότι πλέον τα δυο κόμματα μπαίνουν σε μια προγραμματική αντιπαράθεση και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν επί των διαφορετικών σχεδίων τους.

Επιπλέον, την Π.Γ απασχόλησε η συνολική πορεία και ο σχεδιασμός ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, αμέσως μετά και την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας στη συνεδρίαση της Κ.Ε. (πιθανότατα θα διεξαχθεί 5-6 Οκτωβρίου).

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάκαμψη, η επανασυσπείρωση και η ανασυγκρότησή του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί έως το τέλος Οκτωβρίου να είναι έτοιμος ο βασικός κορμός των υποψηφίων.

Για τις ευρωεκλογές με αφορμή την επικείμενη εκτενή συζήτηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις 28-29 Σεπτεμβρίου, αναλύθηκαν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και εκτιμήθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει ένα ρόλο καταλύτη σε ευρύτερες προοδευτικές συγκλίσεις, μεταξύ των Πρασίνων, των Οικολόγων αλλά και ενός κομματιού της σοσιαλδημοκρατίας.

 

Διαβάστε επίσης