ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία των Πρεσπών: Και τώρα... τα δύσκολα

Συμφωνία των Πρεσπών: Και τώρα... τα δύσκολα
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη για την κυβέρνηση καθώς, όπως αναμενόταν, κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 151 ψήφους ανανεώνοντας, έτσι, την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται πλέον να διαμορφώσει μια νέα πλειοψηφία, αυτή τη φορά για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι αν πριν μερικές εβδομάδες αυτό ήταν κάτι που φάνταζε βέβαιο, σήμερα η Συμφωνία συγκεντρώνει σίγουρα μόνο 148 ψήφους.

Όπως γίνεται αντιληπτό μέχρι την ημέρα που η Συμφωνία θα κυρωθεί στη βουλή (οι πληροφορίες του CNN Greece κάνουν λόγο για τις αρχές της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου) οι διεργασίες που θα γίνουν στο παρασκήνιο θα είναι τόσο έντονες που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Με δεδομένη, μάλιστα, τη θέση του Πρωθυπουργού ότι η κύρωση της Συμφωνίας με την απόλυτη πλειοψηφία είναι «πολιτικά επιβεβλημένη», η πολιτική σκηνή αναμένεται να «πάρει φωτιά» τις επόμενες μέρες.

Έχει σίγουρους 148

Η Συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή σίγουρα 148 ψήφους. Οι 145 της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και οι Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά και Δανέλλης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κατερίνα Παπακώστα έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ σημειώνεται ότι η ίδια είχε ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με προβλέψεις της συμφωνίας. Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης είχε μόλις το προηγούμενο Σάββατο δημοσίως υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας «ψάχνει» τρεις βουλευτές. Σε περίπτωση που καμφθούν οι αντιρρήσεις της κ. Παπακώστα δύο και αν ο κ. Κόκκαλης αλλάξει άποψη εντός δέκα ημερών, έναν. Σημειώνεται, πάντως, ότι αρκετοί θεωρούν ότι τα συλλαλητήρια της Κυριακής είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη στάση των Παπακώστα και Κόκκαλη.

Καταλύτης η Κεντροαριστερά

Καταλύτης των εξελίξεων είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Ποτάμι αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής. Στη Σεβαστουπόλεως συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό γραφείο του Ποταμιού με τα μέλη του σώματος να εμφανίζονται διχασμένα. Από τη μία υπάρχει η σαφής θέση των Γ. Ψαριανού και Γ. Αμυρά οι οποίοι τάσσονται κατά της συμφωνίας και έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία. Από την άλλη, επισήμως το κόμμα έχει ήδη εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία ενώ οι δύο ευρωβουλευτές διαμηνύουν ότι το Ποτάμι πρέπει να ψηφίσει υπέρ. Ο βουλευτής του κόμματος Σ. Λυκούδης, μιλώντας, σήμερα στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι η ψήφος του δεν θα είναι αρνητική χωρίς όμως να διευκρινίζει αν θα υπερψηφίσει ή αν θα τηρήσει αποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Σ. Θεοδωράκης θα εισηγηθεί θετικά για τη Συμφωνία και θα διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι το Ποτάμι να καταλήξει σε ψήφο κατά βούληση κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου δεδομένη η θετική ψήφος και των τριών βουλευτών (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης).

Από την άλλη στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει το μεγάλο ερώτημα του τι θα πράξει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα ξεκαθαρίσει τη στάση του μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων την Κυριακή ενώ όπως άφησε να νοηθεί η κ. Γεννηματά δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αυτό ουσιαστικά απελευθερώνει τον Θ. Θεοχαρόπουλο ο οποίος έχει ήδη εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία. Από την άλλη, ο κ. Κρεμαστινός διευκρίνισε σήμερα στην ΕΡΤ ότι θα πράξει ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κάτι που σημαίνει ότι η ψήφος του θα είναι πιθανότατα αρνητική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ