ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρνητική η κυβέρνηση στην προοπτική συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων

Αρνητική η κυβέρνηση στην προοπτική συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Γυρίζει την πλάτη της στην προοπτική της συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων η κυβέρνηση. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο κοντινό μέλλον.

Αυτό υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αρκείται στην δύναμή της των 153 βουλευτών και δεν ετοιμάζεται για διεύρυνσή της.

Αφορμή για τις νέες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσαν οι τελευταίες δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη, σύμφωνα με τις οποίες δεν προτίθεται να κάνει καμία συναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και θα συμμετείχε, όπως διευκρινίζει, σε μία τρικομματική συγκυβέρνηση μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Το Μαξίμου δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι ενδιαφέρεται για τις επαναλαμβανόμενες έμμεσες ή άμεσες κρούσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων και απορρίπτει όλα τα σενάρια μεταβολής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θεωρώντας ότι οι 153 αποτελούν αυτήν την στιγμή μία πιο συμπαγή ομάδα σε σχέση με μία μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν είναι ελεγχόμενη ή θα θέλει να βάζει όρους στην συμπόρευσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το 153 είναι αυτήν την στιγμή κάτι πολύ σταθερό. Και όσοι ανακινούν συνεχώς θέμαα διεύρυνσης ή οικουμενικής θέλουν να δουν την αποδυνάμωση της κυβέρνησης» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι που βιάζονται να κλείσουν την νέα φημολογία περί φλερτ Μαξίμου και΄Ένωσης Κεντρώων.

Άλλωστε, οι ίδιοι κύκλοι έχουν ήδη διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις της συγκυβέρνησης επισημαίνοντας ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει μετά την καταψήφιση του συμφώνου συμβίωσης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για στράτευση των γυναικών και δημιουργία στρατιωτικών λυκείων.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το ζητούμενο για την ίδια είναι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με επίκεντρο σΕ αυτήν την φάση το ασφαλιστικό.

Και στις συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου κάνουν λόγο για μία δύσκολη διαπραγμάτευση εφάμιλλη ως προς τους κινδύνους της με την διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια στην οποία η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να εμφανιστεί έτοιμη έχοντας στην διάθεσή της όλα τα εναλλακτικά σενάρια πλην της αύξησης των εισφορών, δηλαδή την επιβολή μικρού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, εν είδει tobin tax ή ακόμη και την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού με την δημιουργία ενός κουμπαρά στο οποίο θα πηγαίνουν ποσοστά – περίπου 10%- των προμηθειών που παίρνουν οι τράπεζες για τις συναλλαγές με τους πολίτες.

Για το θέμα των προμηθειών μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη εξετάζεται η πιθανότητα περιορισμού τους ή ακόμη και κατάργησής τους για ορισμένες περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ