ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν άμεσα λύση στην κυβέρνηση για τον ΦΠΑ

Ψάχνουν άμεσα λύση στην κυβέρνηση για τον ΦΠΑ
Ευρωκίνηση Γιώργος Κονταρίνης

Επείγουσα λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου. Και γι’ αυτόν τον λόγο το πρωί συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, ενώ στον προγραμματισμό βρίσκεται και η συνεδρίαση του σφιχτού κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που θα έχει και αναδρομική ισχύ για να καλύψει το κενό και να μην πληρώσουν τα ιδιωτικά σχολεία πρόστιμο θα παρατείνει την αναστολή στην επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23%. Αυτή η απόφαση θα έχει ισχύ έως τις 16 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει βρει τους δρόμους μέσα από τους οποίους θα αντλήσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ που δυνητικά επρόκειτο να εισπράξει από την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία, ώστε να λειτουργήσουν ως ισοδύναμα. Το κουαρτέτο των θεσμών από την άλλη έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του 23% για όλους ανεξαιρέτως και στον συντελεστή του 0% μη αποδεχόμενη την επιβολή τριών κλιμάκων ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση για «ίδιες υπηρεσίες».

Μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει ότι το 23% είναι οριζόντιο μέτρο «γιατί πλήττει ευρέως τις λαϊκές και μεσαίες οικογένειες», επομένως θα επιλέξει τον μηδενικό συντελεστή. Επίσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης χαμήλωσε τους τόνους και διευκρίνισε ότι οι λέξη «πενταροδεκάρες» ήταν σχήμα λόγου καθώς όταν κάποιος έχει να διαθέσει για ιδιωτικό σχολείο 7.000 ευρώ τον χρόνο μπορεί κατά την γνώμη του να διαθέσει κι άλλα επιπλέον 700 ευρώ.

Στις εκκρεμότητες με την τρόικα παραμένει και το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ το θέμα τέθηκε και κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως πως το Μαξίμου δεν πρόκειται να υποχωρήσει σ’ ένα τόσο εμβληματικό θέμα όπως είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και δηλώνουν ότι είναι ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί και να μην κάνει εκπτώσεις.

Κατά την συνάντηση Τσίπρα- Ντομπρόβσκις το απόγευμα στο Μαξίμου ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε διαλλακτικός ως προς το θέμα των κόκκινων δανείων και τόνισε πως «δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί και πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος».

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τον ευρωπαίο αξιωματούχο τώρα η χώρα έχει επωμιστεί τεράστιο βάρος με το προσφυγικό να διαμηνύσει ότι πρέπει να μην εμφανίζονται οι δανειστές σκληροί ούτως ώστε να πετύχει το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ