ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Πού στοχεύουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Ευρωεκλογές 2019: Πού στοχεύουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες
EUROKINISSI

Απόλυτα διαφορετικές είναι οι πολιτικές και οι προσδοκίες που προκαλούν οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης. Ενόψει των ευρωεκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζουν δύο διαφορετικούς κόσμους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στέκεται στις κατηγορίες εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για το τι θα κάνει κατά τη γνώμη του αν εκλεγεί πρωθυπουργός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τις κατευθύνσεις τις οποίες θα ακολουθήσει, δίνοντας όπως λέει ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.

Με απλά λόγια ο μεν πρωθυπουργός πέρα από το τι έκανε, πολιτεύεται προεκλογικά με βάση τι θα γίνει στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης αναλάβει τα ηνία της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ με βάση το τι θέλει πραγματικά να κάνει έτσι ώστε η χώρα να ξανά βρει το δρόμο της.

«Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας» είναι η πρόταση της Φώφης Γεννηματά η οποία κόντρα και στους δυο προσπαθεί να αποδομήσει τα επιχειρήματά τους και να αναδείξει τη δική της πολιτική πρόταση, η οποία προέρχεται από μια επεξεργασία ενός σχεδίου που το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια.

Οι κινήσεις των δύο «μονομάχων»

Καθαρά αντιπολιτευτικά κινούνται και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά τα κύρια συμπεράσματα θα «αντληθούν» από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα φέρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συν του ΚΙΝΑΛ, που αν οι ψηφοφόροι κινηθούν με φιλικά αισθήματα, τότε θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Τα επιτελεία των δυο μονομάχων σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, έτσι ώστε και μέσα από τις επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών σε διάφορες περιοχές της χώρας, να συνομιλήσουν για το σχέδιο που έχει ο καθένας, προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι ο καθένας τους κινείται ξεχωριστά σε σωστό δρόμο. Τα επιχειρήματα των κυρίων Τσίπρα, Μητσοτάκη, αλλά και της κυρίας Γεννηματά κρίνονται από τους ψηφοφόρους ανάλογα με το τι ασφαλώς θέλει ο καθένας.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει -σωστά ή λάθος θα φανεί- ότι οι προεκλογικές παροχές που ψηφίστηκαν στη Βουλή και το μπαράζ τροπολογιών με επιδόματα κάθε είδους, θα μειώσουν τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υπάρχουν και κάποιοι πιο υπεραισιόδοξοι που εκτιμούν ότι θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφιβάλλει καθόλου ότι στις κάλπες της επόμενης Κυριακής το κόμμα του θα υπερψηφιστεί από τους πολίτες και τα συμπεράσματα θα είναι καταλυτικά για τις βουλευτικές εκλογές που θα αποτελέσουν σαν ένα είδος δοκιμασίας για αυτές. Η διαφορά ωστόσο ως προς τα εκλογικά ποσοστά σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις είναι διαφορετικές και εδώ.

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη που παρακολουθούν αναλύοντας τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, θεωρούν ότι η διαφορά θα εκτιναχθεί στο τέλος σε πάνω από 8 μονάδες, καθώς θα πάρει την τελευταία εβδομάδα μια επιπλέον ώθηση, δημιουργώντας το ρεύμα που δημιουργούν την τελευταία στιγμή πάντα, εκείνοι οι ψηφοφόροι που επιλέγουν να πάνε με εκείνον που θεωρούν ότι θα νικήσει.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που κρατάνε πιο χαμηλά τον πήχη στη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλουν στην Πειραιώς είναι το αποτέλεσμα των εκλογών για τη ΝΔ να έχει μπροστά το νούμερο «3» ώστε να φανεί η διάφορα με τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στον πρωθυπουργό προκειμένου να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκτιμήσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Δεν πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει μέχρι το τέλος να ανεβάσει κι άλλο τον πήχη της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα καταφέρει να έχει τον μαγικό αριθμό «3» μπροστά στο ποσοστό του. Θεωρούν πως αν είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε το ποσοστό της διαφοράς θα είναι μικρό και σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμο. «Δεν θα μας προκαλέσει κανένα πρόβλημα μέχρι τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου» λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Βέβαια στη θέση τους αυτά πρέπει να λένε, να παραδεχθούμε. Όπως τα ίδια πρέπει να λένε στην αντίθετη κατεύθυνση και στη ΝΔ.

Γι΄ αυτό και την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ρίχνουν την προσοχή τους στις λεπτομέρειες για να μην γίνει καμία «πατάτα» και τους στερήσει αυτό που χρειάζονται ο καθένας για τον εαυτό του. Προβλέπουν με προσοχή σε αυτά που θα λένε στα προεκλογικά μπαλκόνια, στα τηλεοπτικά σποτάκια που θα ενταθούν και στην επικαιρότητα μην συμβεί κάτι σε βάρος του ενός ή του άλλου κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ η προσοχή πρέπει να είναι διπλή. Και να προσέχουν πώς θα πορευτούν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες ώστε να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ που τους οδηγεί όπως πιστεύουν σε διψήφιο αριθμό σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα, αλλά και να μην δημιουργήσουν ένταση η οποία θα αναγκάσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να τους πιέσει περισσότερο εκλογικά παίρνοντας ψηφοφόρους με το μέρος τους.

Χρειάζεται επομένως με προσεκτικά βήματα να βελτιώσει την προσπάθειά του και να κάνει πιο σαφές το διακύβευμα που επιχειρείται στις ευρωεκλογές και θα έχει αντίκτυπο για την επόμενη ημέρα. Να κινηθεί δηλαδή στο χώρο της λογικής και όχι τόσο στον καταγγελτικό λόγο που θα έχει ως αποτέλεσμα να μοιάζει με τα άλλα δυο κόμματα και έτσι να στερηθεί το ποσοστό που θα τους διατηρήσει στην 3η θέση και πάνω από τη Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ