ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι έξι μήνες του Κυριάκου Μητσοτάκη – Γιατί βιάζεται ο πρωθυπουργός

Οι έξι μήνες του Κυριάκου Μητσοτάκη – Γιατί βιάζεται ο πρωθυπουργός
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μόλις οχτώ μέρες μετά την εκλογική νίκη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να «τρέξει» την κυβέρνηση στο μάξιμουμ.

Ενώ έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών και προοπτική θητείας τεσσάρων χρόνων, ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν να έχει μπροστά του μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης. Συνεχείς συσκέψεις, καταιγισμός ναμοθετημάτων με το «καλημέρα», ασφυκτικό pressing στους υπουργούς συνιστούν τα βασικά στοιχεία της νέας κυβέρνησης.

Οι έξι μήνες

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι «στην Ελλάδα κυβερνάς έξι μήνες και τριάμισι χρόνια προσπαθείς να μην πέσεις από την εξουσία». Μέσα στην υπερβολή του ο ισχυρισμός έχει ισχυρή δόση αλήθειας. Για να φτάσει ένα κόμμα στην εξουσία δημιουργεί ένα πλατύ συνασπισμό ετερόκλητων κοινωνικών δυνάμεων, του οποίου οι πρώτες ύλες είναι η δυσαρέσκεια για το παρόν και οι υποσχέσεις για το μέλλον. Στην πορεία συνήθως οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ικανοποιήσουν όλους όσοι τις υποστήριξαν. Ακριβώς αυτή η αδυναμία προκαλεί την κυβερνητική φθορά.

Ο σχεδιασμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά πώς παίζεται το παιχνίδι ή τουλάχιστον πώς παιζόταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Άλλωστε, είναι πρόσφατες οι κριτικές στον Αλέξη Τσίπρα ότι καθυστέρησε να πάρει τα επώδυνα μέτρα που τελικά πήρε, με αποτέλεσμα να μην έχει αρκετό χρόνο για να «ρεφάρει» πολιτικά λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν θέλει μόνο να συμβαδίσει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Φιλοδοξεί να τους αλλάξει –τουλάχιστον κάποιους από αυτούς. Το CNN Greece είχε γράψει πριν τις ευρωεκλογές (όταν άλλοι μίλαγαν για «γκάφες Κυριάκου») ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να νικήσει τις ιδέες της Αριστεράς. Στην Πειραιώς είναι κοινός τόπος η αντίληψη ότι μεταπολιτευτικά Ελλάδα η Αριστερά είχε την ιδεολογική ηγεμονία –αν και ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ένταξη της χώρας στο δυτικό μπλοκ. Αυτή η «ηγεμονία», κατά τους αξιωματούχους της ΝΔ, έχει άμεση επίπτωση στην πολιτική για την οικονομία, την Παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την αστυνόμευση. Επομένως η κυβέρνηση δεν θέλει απλώς να κυβερνήσει με επάρκεια. Επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα πράγματα.

Οι αντιδράσεις

Όπως είναι επόμενο, ένα τόσο φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις. Αντιδράσεις που δεν θα εκδηλωθοιύν κατ’ ανάγκη στο δρόμο, αλλά μπορεί να περιμένουν υπομονετικά την κάλπη –κάτι που διαπίστωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βέβαιες τις αντιδράσεις, η γρήγορη κίνηση της κυβέρνησης καθίστασαι μονόδρομος:

Πρώτον, για να μην έχει προλάβει να οργανωθεί η αντιπολίτευση.

Δεύτερον, για να προλάβει η κοινωνία να ξεπεράσει σοκ και να νιώσει το οφέλη (όπως θεωρεί η κυβέρνηση) από την πολιτική Μητσοτάκη.

Πρόκειται δηλαδή για τακτική «αστραπιαίου πολέμου».

Οι δυσκολίες

Στις δυσκολίες που έτσι και αλλιώς θα αντιμετώπιζε το κυβερνητικό σχέδιο, προστέθηκαν δύο που δεν είχε προβλέψει το επιτελείο της Πειραιώς. Η πρώτη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε απρόσμενα μεγάλο ποσοστό, κάτι που ενίσχυσε την οργανωτική συνοχή και την αντιπολιτευτική ετοιμότητά του. Η δεύτερη είναι ότι το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου είχε προεξοφληθεί από τις 26 Μαΐου. Κατά συνέπεια, όλες οι πλευρές έχουν προετοιμαστεί για όσα θα ακολουθήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ