ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης ζητάει από την ΕΕ κυρώσεις για την Τουρκία

Ο Μητσοτάκης ζητάει από την ΕΕ κυρώσεις για την Τουρκία
ΓΤ Πρωθυπουργού

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει από την  Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ένα βήμα παραπάνω στης πιέσεις της απέναντι στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός θέλει οι Ευρωπαίοι εταίροι στη Σύνοδο Κορυφής να προχωρήσουν σε κυρώσεις ως αντίποινα για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Πηγή του Μαξίμου είπε στο CNN Greece ότι από τις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό κινούνται ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά.

Οι στόχοι του Μητσοτάκη

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής:

  1. Να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα.
  2. Να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
  3. Να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το πρότυπο για την ελληνική πλευρά είναι η στήριξη που προσέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ζητάει ένα «ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία», για να χρησιμοποιήσουμε τη διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Διπλωματική απομόνωση

Το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο στο επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αναμένουμε μια σαφή αποτύπωση και στα συμπεράσματα του συμβουλίου όλων των ηγετών της ΕΕ».

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης του ΟΗΕ. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Υπογράμμισαν επίσης ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το προσφυγικό, κάτι που συνέβαινε λόγων των δηλώσεων που είχε κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα. Τέλος, διατύπωσης εκτίμησαν ότι μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας διότι: «Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ