ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος & ταξίδι στις ΗΠΑ: Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Εκλογικός νόμος & ταξίδι στις ΗΠΑ: Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Εκλογικός νόμος και ενημέρωση για τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αποτελεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει στο γραφείο του στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των εθνικών θεμάτων, ζητώντας τους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός ότι μονοπώλησαν σχεδόν τη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο τα εσωτερικά θέματα που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς και οι εξελίξεις στο Ιράν.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει ένα εθνικό μέτωπο με τους αρχηγούς για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να συνδέσει το εθνικό μέτωπο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία συναρτά με την πορεία των εθνικών θεμάτων, ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, θα επιμείνει στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, η οποία θα καθορίσει και την εθνική γραμμή της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για εθνικά θέματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ιδιαίτερα στην παρούσα τεταμένη, αν όχι έκρυθμη συγκυρία. Προς τούτο, χρειάζεται να διαμορφωθούν πολυδιάστατες διεθνείς συμμαχίες με στόχο, μεταξύ άλλων, την καταδίκη των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου.

Για να το πετύχουμε αυτό, όμως, χρειάζεται επίσης διακομματική συνεννόηση και συμφωνία σε μια αξιόπιστη εθνική στρατηγική.

Το αρραγές εσωτερικό μέτωπο και η εθνική στρατηγική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν εξωτερικές απειλές και κίνδυνοι.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθηση πατριωτικής ευθύνης, όπως λέει, έχει δημόσια και με σαφήνεια δηλώσει ότι στα εθνικά θέματα δεν θα κάνει όσα έκανε η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ως αξιωματική αντιπολίτευση.

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον ολισθηρό δρόμο της λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και της πατριδοκαπηλίας. Όπου χρειάζεται συναίνεση, θα τη δώσουμε. Όπου χρειάζεται κριτική, θα είναι εποικοδομητική» αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά της, πιστεύει πως στα εθνικά θέματα θα πρέπει η κυβέρνηση να μην δίνει μόνο, αλλά και να παίρνει.

«Να θυμίζει ότι μας συνδέουν σχέσεις συμμαχίας και όχι υποτέλειας. Και ότι αν ανέχονται από την Τουρκία παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος μας, αυτό θα αποτελεί άλλη μια τεράστια πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας στην περιοχή, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και να τονίσουμε επίσης ότι δεν μπορεί συνεχώς – όπως δυστυχώς δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας με το θέμα των βάσεων και επικύρωσε και υλοποίησε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης – να “δίνουμε” μόνο και να μην παίρνουμε κανένα αντάλλαγμα».

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο πλαίσιο αυτό και σε μια συγκυρία έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Αλ. Τσίπρας, με τη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επανέφερε την πρότασή για επανεκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει -και όχι να διχάζει- και εργάζεται για πολιτική συναίνεση.

Και ως Πρόεδρος έχει αποδείξει ότι στηρίζει μια σύγχρονη Ελλάδα, ενώ με το επιστημονικό του κύρος προασπίζει απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ίδια στιγμή εργάζεται για τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση οιασδήποτε διαφοράς βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σε ό,τι αφορά στην ονοματολογία για την εκλογή Προέδρου, στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουν πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, θα πρέπει να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την “λευκή επιταγή” που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε βέβαια θα διαφωνήσουμε» τονίζει η Φώφη Γεννηματά.

Εκλογικός νόμος

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και για τις προθέσεις του τους πολιτικούς αρχηγούς και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η συνεννόηση και η συμφωνία αλλά δεν «χαλιέται» κιόλας αν αυτή δεν επέλθει, διότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και άρα, όπως αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, «όποιος θέλει μπορεί να τον ψηφίσει το νόμο και όποιος δεν θέλει ας πράξει ανάλογα. Εμείς θα πάμε με ένα απλό νομοσχέδιο στη ψήφιση του συγκεκριμένου εκλογικού νόμου».

Η στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής θα είναι υπέρ της πρότασης που έχει το ίδιο καταθέσει.
«Καθαρές κουβέντες και εξηγήσεις, μακριά από παζάρια και συμψηφισμούς» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά και προσθέτει:

«Λέμε “ΝΑΙ” στην πολιτική σταθερότητα. Αλλά με ένα πιο δίκαιο και ουσιαστικά αναλογικότερο εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα ισχυρών κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας. Κυβερνήσεων που εκφράζουν και στηρίζονται σε μια ευρύτερη λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα πούμε όμως ένα ηχηρό “ΟΧΙ” στην επανάληψη λογικών που οδηγούν στον τεχνητό δικομματισμό που διχάζει τον λαό μας. Αλλά και οδηγούν σε αδύναμες κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας που επιβιώνουν κοινοβουλευτικά, ελέω του μπόνους του εκλογικού νόμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ