ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις λόγω προσφυγικού: Επικοινωνιακή ρελάνς Μαξίμου με βίντεο

Αντιδράσεις λόγω προσφυγικού: Επικοινωνιακή ρελάνς Μαξίμου με βίντεο
ΙΝΤΙΜΕ

Να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του, που αντιμετωπίζουν από πρώτο χέρι τις αντιδράσεις για το προσφυγικό, επιχειρεί η κυβέρνηση και για αυτό το λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά μηνών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο που υπενθυμίζει ποιες απ’ όλες τις εξαγγελίες του έκανε πράξη ο πρωθυπουργός. 

«Το είπαμε, το κάναμε» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί.

Θυμίζει τα βίντεο της προηγούμενης κυβέρνησης που είχαν τίτλο «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», στα οποία ακουγόταν η φωνή του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι για την κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο η επίταξη της γης όπου θα κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, τα οποία προγραμματίζεται να στηθούν μέχρι το καλοκαίρι, στις περιοχές που επιλέχθηκαν σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η περιφέρεια του Β. Αιγαίου διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση

Εκτός στόχου οι μεταφορές στην ενδοχώρα

Μέχρι στιγμής ο αρχικός στόχος των 20 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών να εγκατασταθούν στην ενδοχώρα έχει πλήρως αποτύχει.

Μέχρι και τον Δεκέμβριο υπήρχαν συνεχείς μεταφορές από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έφτασαν τελικά μόνο τις εννέα χιλιάδες, αντί για 20 χιλιάδες που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Τότε, δηλαδή, που είχαν ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μαζί με τον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, τα πρώτα μέτρα με τα προαναχωρησιακά κέντρα.

Αντ, όμως, να συνεχιστούν οι προωθήσεις προσφύγων σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, εκεί που είχαν επιλέξει με βάση τον τότε σχεδιασμό, κάτω από τις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών, η μετεγκατάσταση προσφύγων δεν ολοκληρώθηκε και στο σχέδιο σταμάτησε άδοξα.

Έτσι νέος στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να μεταφερθούν 11 χιλιάδες από τα νησιά, όπως εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, μένοντας πίσω στις δομές που θα κατασκευαστούν άλλες 20 χιλιάδες. Συνολικά από τις 40 χιλιάδες, είπε ο κ. Μηταράκης, θα φύγουν για το εσωτερικό της χώρας 20 χιλιάδες, αλλά επειδή ήδη έχουν αποχωρήσει οι εννέα χιλιάδες, τελικά αυτοί που θα προωθηθούν στην ενδοχώρα είναι 11 χιλιάδες.

«Χαμένοι ψηφοφόροι» όσοι αντιδρούν

Παράλληλα, η κυβέρνηση στέλνει αυστηρό μήνυμα στους δημάρχους που αντιδρούν στην κατασκευή κλειστών κέντρων και απειλούν να έρθουν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν.

«Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει συζητήσει με όλους τους φορείς και η ελληνική κοινωνία περιμένει να δει την υλοποίηση του προγράμματος.

Κέντρα προσφύγων: Ο σχεδιασμός, η επίταξη και οι στόχοι της κυβέρνησης

Οι μετακινήσεις προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας θα είναι περιορισμένες. Θα προβλέπεται κράτηση για τους νεοεισερχόμενους, για όσους επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά και για όσους προορίζονται για επιστροφή στην Τουρκία.



Επίσης, με διαγωνισμό θα γίνει η κατασκευή των κλειστών κέντρων και θα αναδειχθεί ο ανάδοχος για τη σίτιση των ατόμων που θα διαμένουν στις δομές.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως ό,τι και να κάνει θα τους έχει «απέναντί» της πολιτικά. Τους θεωρεί χαμένους εν δυνάμει ψηφοφόρους της, αλλά όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, κατά κάποιον τρόπο, καλύτερα να έχει να αντιμετωπίσει αυτού του είδους αντιδράσεις, παρά να έχει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από το σύνολο του πληθυσμού και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο σκλήρυνε τη στάση της.

Μητσοτάκης: Το είπαμε. Το κάναμε

Ταυτόχρονα, προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να αναδείξει περαιτέρω το κυβερνητικό έργο και να μην έχει μόνο αντιδράσεις για το μείζον θέμα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε με ένα βίντεο να προβάλει πολιτικά το κυβερνητικό έργο, σε συνδυασμό, μάλιστα, και με τη διαδικασία αξιολόγησης των υπουργών που συνεχίζεται.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού έχει τίτλο «Το είπαμε. Το κάναμε» και αναδεικνύει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, με παραδείγματα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ, τον αντικαπνιστικό νόμο, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και τις προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών.

«Έχουμε αποδείξει πως ό,τι λέμε, γίνεται. Μέσα σε 7 μήνες καταφέραμε πολλά. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας γραμμή-γραμμή. Το είπαμε. Το κάναμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε σε όλους τους τομείς», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι προφανές από τις αναφορές του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση σπεύδει για να αναχαιτίσει τη ζημιά που προκαλεί το προσφυγικό πρόβλημα να αναδείξει το υπόλοιπο κυβερνητικό έργο, σε τομείς που θεωρεί ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ