ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Δένδιας και Κουμουτσάκος θα ενημερώσουν τομεάρχες και ευρωβουλευτές

Προσφυγικό: Δένδιας και Κουμουτσάκος θα ενημερώσουν τομεάρχες και ευρωβουλευτές
(AP Photo/Emrah Gurel)

Όπως ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επικοινωνήσει την Τετάρτη με τους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου για να τους ενημερώσει για την κατάσταση στα σύνορα, τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα επικοινωνήσει με τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται και στη Βουλή των Ελλήνων για τον ίδιο λόγο, καθώς και για να ζητήσει τη στήριξή τους στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη θα μεταβεί στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά από τη λήξη του χθεσινού ΚΥΣΕΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκαν πέντε μέτρα για το προσφυγικό. Τους δύο άντρες θα συνοδεύουν ακόμα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Νταβιντ Σασόλι.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα ελληνικά σύνορα και πως δεν θα δεχτεί καμία νέα αίτηση ασύλου για ένα μήνα.

«Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη» τόνισε στο tweet του ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω».

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην «νεκρή ζώνη»

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι συγκεντρωμένοι για τέταρτη μέρα στη «νεκρή» ζώνη στα σύνορα του Έβρου, προσδοκώντας να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Το πρωί της Δευτέρας, ξέσπασε νέος γύρος έντασης στις Καστανιές Έβρου, με τις εικόνες από το σημείο να δείχνουν τους άνδρες της αστυνομίας σε πλήρη κινητοποίηση, ενώ όπως φάνηκε από τα πλάνα έγινε και χρήση χημικών.

Ο απεσταλμένος του CNN Greece, Κώστας Πλιάκος, μπήκε σήμερα το πρωί στη «νεκρή» ζώνη, μεταδίδοντας live εικόνα από το σημείο.

Στα πλάνα φαίνεται ο φράχτης και πίσω από αυτόν οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που φωνάζουν συνθήματα και ζητούν να περάσουν στην Ελλάδα.

«Αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί πιο πίσω, σε μια απόσταση 50-60 μέτρων και κατά μήκος του φράχτη είναι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός» τονίζει ο Κώστας Πλιάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ