ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ ενημέρωσε ο Δένδιας

Προσφυγικό: Τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ ενημέρωσε ο Δένδιας
Υπουργείο Εξωτερικών

Τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων από τις ελληνικές Αρχές.

Στη συνέχεια, το μεσημέρι, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό υπουργό ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (Alexander Schallenberg)

Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:15 και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο περί ώρα 14:45.

Ήδη την Καθαρά Δευτέρα ο κ. Δένδιας είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Τσεχίας και της Μάλτας, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος ενημέρωσης των κοινοτικών εταίρων για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επικοινωνήσει την Τετάρτη με τους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου για να τους ενημερώσει για την κατάσταση στα σύνορα, τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, αναμένεται η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 6/3, στο Ζάγκρεμπ.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα επικοινωνήσει με τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται και στη Βουλή των Ελλήνων για τον ίδιο λόγο, καθώς και για να ζητήσει τη στήριξή τους στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ