ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Βρετανό ομόλογό του

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Βρετανό ομόλογό του
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ (Dominic Raab) πραγματοποίησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στη Λιβύη, ενώ τον ενημέρωσε για το ζήτημα του μεταναστευτικού και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε ακόμα με τον κ. Ράαμπ για το ζήτημα του κορωνοϊού και ζήτησε να υπάρξει κάθε δυνατή διευκόλυνση στους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχουν επιλέξει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να διαχειριστούν την παγκόσμια απειλή του κορωνοϊού.

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να κινείται στον εξής άξονα: αφού, πλέον, η μετάδοση του ιού γίνεται ήδη μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα μέτρα καραντίνας.

Ο στόχος, όπως αναφέρον αναλυτές είναι αφενός να καταστεί πιο αργή η εξάπλωση (πιο ομαλή καμπύλη), με παράλληλη διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης» (herd immunity) σταδιακά μέσα από αυτούς που θα νοσήσουν με ήπια συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Patrick Wallace, δήλωσε ότι ένας βαθμός «ανοσίας της αγέλης» θα βοηθήσει τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Sir Patrick, σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Βρετανίας θα χρειαστεί να εκτεθούν στον κορωνοϊό, προκειμένου η ανοσία της αγέλης να τους προστατεύσει στο μέλλον». Διαφορετικά, είπε, αυτό το ξέσπασμα θα μπορούσε να γίνει μια ετήσια πληγή στις κοινότητές μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ