ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση

Ελληνοτουρκικά: Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση
ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η συναίνεση στα ελληνοτουρκικά φαίνεται να υποχωρεί.

Μετά το επεισόδιο στον Έβρο, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει τις ανησυχίες της για της εξελίξεις στις σχέσεις με τη γείτονα. Η Κουμουνδούρου καταλογίζει στην κυβέρνηση:

  • έλλειψη σχεδίου και πρωτοβουλιών,
  • υποτίμηση της σημασίας της εξωτερικής πολιτικής,
  • συνεχή μπρος-πίσω λόγω των διαφωνιών ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ,
  • εγκατάλειψη της πολιτικής των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Επιπλέον, με έναν πολύ προσεκτικό τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να εγκαλεί την κυβέρνηση για μια ορισμένη υποχωρητικότητα απέναντι στην Άγκυρα.

«Είμαι ανήσυχος»

Μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας είπε για τα ελληνοτουρκικά ότι: «Είμαι ανήσυχος. Και δεν το λέω για να πω ένα κλισέ. Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω μια αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Πάντοτε υπήρχαν προκλήσεις, παραβιάσεις εναέριου χώρου, τώρα βλέπουμε μια ποιοτική αναβάθμιση».

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε: «Είχαμε φέτος τις διπλάσιες παραβιάσεις πάνω από ελληνικά νησιά, υπερπτήσεις δηλαδή. Είχαμε για πρώτη φορά υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος, πάνω από τον Έβρο και ταυτόχρονα έχουμε αυτό το τουρκολιβυκό σύμφωνο, που στην ουσία αμφισβητεί κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εθνική γραμμή

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Σε αυτή την αυξανόμενη ένταση και στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, πιστεύω ότι πρέπει επειγόντως να υπάρξει μια εθνική γραμμή. Η εθνική γραμμή δεν μπορεί να είναι η αμηχανία, γιατί εγώ αυτό βλέπω. Η εθνική γραμμή πρέπει να είναι προφανώς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε τον διάλογο, θέλουμε τις καλές σχέσεις και την καλή γειτονία, αλλά αυτό περνάει μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Το τελευταίο επεισόδιο στον Έβρο με τη λεγόμενη κινητικότητα στα σύνορα, δεν δίνει ένα καλό σήμα ο τρόπος με τον οποίο απάντησε η ελληνική πλευρά σε όλο αυτό. […] Αλλά το να κάνεις διάβημα -προφανώς κάνεις διάβημα όχι γιατί υπάρχει κινητικότητα στην άλλη πλευρά, κάνεις διάβημα επειδή πέρασαν από εδώ. Γι' αυτό κάνεις διάβημα. Να κάνεις διάβημα και την ίδια ώρα να προσπαθείς να το κρύβεις και να λες «δεν τρέχει τίποτε» και να μεταφέρεις και τον φράχτη λίγο πιο εδώ, μη τυχόν και ενοχλήσεις την Τουρκία, δεν πιστεύω ότι είναι η ορθή στρατηγική.»

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Η εθνική γραμμή χρειάζεται και συμφωνία στρατηγική. Και γι' αυτό επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει –κι άλλοι το έχουν ζητήσει- Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να τα συζητήσουμε όλα αυτά και να χαράξουμε την εθνική γραμμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ