ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Ο διπλωματικός «πυρετός» και οι ελληνοϊταλικές διαπραγματεύσεις

Τουρκική προκλητικότητα: Ο διπλωματικός «πυρετός» και οι ελληνοϊταλικές διαπραγματεύσεις
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με αυξημένες περιπολίες από ξηρά, θάλασσα και αέρα «απαντά» στις τουρκικές προκλήσεις η Αθήνα, που εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από τον Έβρο έως και το νοτιότερο σημείο της χώρας μας.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί σε περίπτωση που η γειτονική χώρα αμφισβητήσει τα χερσαία, εναέρια ή θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίσε:

«Εμείς δεν φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».

Αυτό είναι άλλωστε το μήνυμα που στέλνουν σύσσωμες και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, δηλώνει με τη σειρά του ότι δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο.

«Δεν θέλει η Τουρκία κρίση, δεν θέλει θερμό επεισόδιο, δεν τη συμφέρει το θερμό επεισόδιο. Χωρίς να σημαίνει ότι εμείς δεν προετοιμαζόμαστε για αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Από την Κάσο όπου βρέθηκε και με φόντο τη Φρεγάτα Αδριάς, το δικό του μήνυμα έστειλε και υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας:

«Η γειτονική Τουρκία, προκαλεί, προκαλεί το κοινό αίσθημα, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δεν το βάζει… κάτω και παίρνοντας ενδεχομένως εντολή από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει προκλητικά ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση της Τουρκίας και πως «όλοι πρέπει να ξέρουν πως με τίποτα δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Στις δηλώσεις της Άγκυρας, η Κύπρος απαντά με εντυπωσιακή διακλαδική άσκηση της Εθνικής Φρουράς, με τη συμμετοχή και της ΕΛΔΥΚ.

Την ώρα, μάλιστα, που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητά διακοπή όλων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή στάσης.

Διπλωματικός πυρετός

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο διπλωματικός «μαραθώνιος» του υπουργείου Εξωτερικών, με το Νίκο Δένδια να στηρίζει την πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη. Μάλιστα, ο Έλληνας πρέσβης ήταν ένας από τους λίγους ξένους πρεσβευτές που έδωσε το «παρών» στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών:

«Η παράταση της κρίσης εξυπηρετεί όσους τρίτους υστερόβουλα αναμειγνύονται στα εσωτερικά της (σ.σ. της Λιβύης). Συμμεριζόμαστε πλήρως τις υψηλές προτεραιότητές της όπως η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους, ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων».

Η Άγκυρα δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ ενώ παράλληλα επιτίθεται με μένος στο Κάιρο.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ασκόι:

«Ο πραξικοπηματίας και πειρατής Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του στην Αιγυπτιακή Κυβέρνηση αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτοί που έλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα υποστηρίζουν έναν πραξικοπηματία».

Στο διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας εντάσσονται και οι διαπραγματεύσεις για τη χάραξη ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών φθάνει αύριο, Τρίτη, στην Αθήνα, όπου θα έχει σειρά επαφών με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια.

Xωρίς κραυγές ο Τσίπρας

Ωστόσο και η αξιωματική αντιπολίτευση μπροστά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στην εφημερίδα «Καθημερινή»:

«Εγώ είμαι διατεθειμένος να δώσω συναίνεση, σε κρίσιμες αποφάσεις που δεν μπορεί, ξέρω ότι δεν μπορεί να τις πάρει η Κυβέρνηση χωρίς την αντιπολίτευση και αναφέρομαι στην εθνικά επωφελή να κλείσουμε τη συμφωνία για την ΑΟΖ και με την Αίγυπτο και με την Ιταλία και με την Αλβανία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ