ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωμανός στο CNN Greece: Τέσσερις φορές χαμηλότερη από την Ευρωζώνη η ύφεση στη χώρα μας

Ρωμανός στο CNN Greece: Τέσσερις φορές χαμηλότερη από την Ευρωζώνη η ύφεση στη χώρα μας
Φωτογραφία αρχείου

Για την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, την εργασία εκ περιτροπής, την υπογραφή συμφωνίας με την Ιταλία και το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ μίλησε στο CNN NOW και την Αμαλία Κάτζου ο διευθυντής Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός.

Για «fake αφήγημα» έκανε λόγο ο Νίκος Ρωμανός σχετικά με τα όσα ανέφερε «περί ύφεσης προ εποχής κορωνοιού» ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Αυτό το fake αφήγημα περί της επιστροφής στην ύφεση πριν τον κορωνοιό που είναι έργο Μητσοτάκη νομίζω ότι έχει ήδη απαντηθεί, αλλά απαντήθηκε με τον καλύτερο τρόπο και στη Βουλή σήμερα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, υπό την έννοια ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, ξεχνώντας ωστόσο να αναφέρει, ότι προφανώς υπάρχει ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά από εκεί και πέρα η ύφεση αυτή είναι χαμηλότερη από το μέσο όρος της Ευρωζώνης, χαμηλότερη από την ύφεση της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας. Και μάλιστα είναι τέσσερις φορές χαμηλότερη. Το 2020 μας βρήκε, το πρώτο τρίμηνο που συμπεριλαμβάνει και τον Μάρτιο ο οποίος ήταν και ο πρώτος μήνας του lockdown, επί χαμηλότερη ύφεση από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό από μόνο του θα ήθελα να μου απαντήσει ο οποιοσδήποτε από τον ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορεί μία χώρα που βάσει των όσων λέει ο κ. Τσίπρας, ήταν ήδη σε χειρότερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ήταν ήδη σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Πώς γίνεται στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, ως δια μαγείας να έχει τις λιγότερες συνέπειες από την κρίση αυτή και να είναι σε καλύτερη μοίρα από χώρες πολύ σημαντικές από πλευράς ΑΕΠ. Αυτό όποιος μου το απαντήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει το Νόμπελ οικονομίας, μετά από το Νόμπελ που περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας και δεν πήρε ποτέ».

Η κυβερνητική θέση στο θέμα της εκ περιτροπής εργασίας

«Δεν δίνουμε δικαίωμα σε κάποιον να πάει στην εκ περιτροπής εργασία. Η εκ περιτροπής εργασία είναι ένα δικαίωμα που είχε ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας όλα τα προηγούμενα χρόνια ούτως ή άλλως. Αυτό που κάνουμε λοιπόν σε αυτόν που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο έναντι του να απολύσει, γιατί εμείς αυτό που θέλουμε πρώτα από όλα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, είναι να του δώσουμε κίνητρα ώστε να μην προχωρήσει στην απόλυση. Σε ποιον δηλαδή; Σε αυτόν που πλήττεται, σε αυτόν που έχει ζήτημα βιωσιμότητας σε αυτόν που έχει να διαλέξει μεταξύ λουκέτου ή πολλών απολύσεων», συνέχισε ο κ. Ρωμανός ενώ τόνισε ότι η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού δεν πρέπει να φέρει αλλαγές στη σύμβαση εργασίας, στις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην πλήρους ωραρίου εργασία και φυσικά δεν πρέπει να αλλοιώσει την υφή της εργασίας, η οποία θα επιστρέψει σε full time, μόλις ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα που θα ισχύει αυτό το πλαίσιο.

«Τα πρώτα δείγματα στην οικονομία είναι θετικά. Προφανώς και έχουμε τα δύσκολα μπροστά μας. Προφανώς η ύφεση είναι παγκόσμιο φαινόμενο πια. Θεωρώ όμως ότι το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε με πολύ καλό τρόπο το υγειονομικό σκέλος της κρίσης και ότι κινηθήκαμε έγκαιρα στην ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών, μας έχει δώσει πόντους ούτως ώστε στο πρώτο τρίμηνο να έχουμε τη μικρότερη ύφεση, τέσσερις φορές μικρότερη ύφεση από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, και ήδη οι διεθνείς οίκοι να αναθεωρούν προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα, οι οποίοι –λογικά- θεωρούσαν, καθώς μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ μας στηρίζεται στον τουρισμό και την εστίαση που επλήγησαν, ότι θα πληγούμε πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο διευθυντής Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για το ταξίδι στο Ισραήλ

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ισραήλ προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα μίας πιθανής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ή και Κύπρου.

Ερωτώμενος για το ποιες είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης από αυτό το ταξίδι ο κ. Ρωμανός απάντησε:

«Με την υπογραφή για την ΑΟΖ με την Ιταλία, έκλεισε μία εκκρεμότητα δεκαετιών, με τρόπο που στέλνει και ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, άρα είναι λογική και η ανησυχία της Τουρκίας σε έναν βαθμό. Το μήνυμα που στέλνει είναι ότι τα νησιά έχουν κανονικά δικαιώματα σε ΑΟΖ, οικονομικές ζώνες και υφαλοκρηπίδα.

Ειδικά το τελευταίο είναι και η μεγάλη διαφωνία της Τουρκίας, που την φέρνει και απέναντι στο διεθνές δίκαιο με την άποψη που έχει υιοθετήσει. Το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα ξεκίνησε με την Ιταλία, θα προχωρήσει σε συζητήσεις με την Αίγυπτο και προφανώς και με όλες τις υπόλοιπες χώρες και σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο το επόμενο διάστημα, νομίζω ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνει πως αντιλαμβανόμαστε εμείς την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά ζητήματα και πως τα διαχειριζόμαστε εν αντίθεση με την Τουρκία».

Ακόμη, έστειλε το μήνυμα πως η προστασία των συνόρων της Ελλάδας, είναι ουσιαστικά προστασία των συνόρων της Ε.Ε.

«Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι ένα ζήτημα που αφορά και την Ευρώπη και ήδη έχουν σταλεί τα μηνύματα και από την Ουάσιγκτον και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά από εμάς που είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι για την διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ