ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με διαδικασίες εξπρές τα προαπαιτούμενα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Με διαδικασίες εξπρές τα προαπαιτούμενα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης
Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση απόψε στη Βουλή αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση των σκληρών προαπαιτούμενων.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου σε ένα νομοσχέδιο θα έχουν ψηφιστεί όλα τα επώδυνα μέτρα αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο να πειστούν οι δανειστές και να δώσουν την δική τους «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αξιολόγηση.

Όπως δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος κάθε υπουργείο έχει την υποχρέωση έως την Παρασκευή να παρουσιάσει όλα τα μέτρα υπό την μορφή ρυθμίσεων με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου. «Θα μαζευτούν όλα αυτά και θα γίνει ένα νομοθέτημα, με την έννοια ότι ο χρόνος επιβάλλει να είναι ένα και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί περίπου έως τις 15/10, για να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα.

Η κυβέρνηση στοχεύει εφόσον στα τέλη Οκτωβρίου λάβει την θετική αξιολόγηση να ανοίξει το θέμα της μείωσης του χρέους , κάτι που αποτελεί προτεραιότητα όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή. Καθοριστικής σημασίας είναι και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αφού για να αρχίσει η διαδικασία θα πρέπει να έχει πορηγηθεί από τους θεσμούς θετική αξιολόγηση.

Όπως τόνισε η κ. Γεροβασίλη «πρέπει να είναι γρήγορες οι διαδικασίες» ενώ είναι γνωστό ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση έως τα τέλη του έτους υπάρχει κίνδυνος bail in ακόμη και σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ