ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Αλβανίας παρακάμπτει τους Τσάμηδες

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Αλβανίας παρακάμπτει τους Τσάμηδες
Eurokinissi/AP Photo/Hektor Pustina

Με σαφές χρονοδιάγραμμα διαλόγου και προκαθορισμένη ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα που χρήζουν διευθέτησης μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, όπως την ΑΟΖ, τα σχολικά βιβλία και τα ελληνικά κοιμητήρια, επιστρέφει στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης 7 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν στο CNN Greece, ότι Κοτζιάς – Μπουσάτι έθεσαν χρονοδιάγραμμα επίλυσης των διμερών θεμάτων μέχρι τις αρχές του 2017 και αμέσως μετά, εξέφρασαν τη βούληση να υπογράψουν το νέο Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας.

Τα υπουργεία εξωτερικών των δύο χωρών συνέστησαν ομάδες υπό των γενικών γραμματέων τους προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα εκκρεμή ζητήματα και «σηκώνουν τα μανίκια» τις επόμενες μέρες για να εξετάσουν ένα προς ένα τα θέματα.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στο CNN Greece ότι η Αλβανία έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που θα της ανοίξει το παράθυρο διαλόγου με την Ε.Ε και θα δώσει ώθηση στην Ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κοτζιά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έθεσε θέμα Τσάμηδων. Ενώ ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μπουσάτι, είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων από την Ελλάδα -γεγονός που σημαίνει πρακτικά, όπως υπογραμμίζουν οι πηγές, ότι καταρρέουν οι όποιες αιτιάσεις περί «Tσαμουριάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ