ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: H εξυπηρέτηση του χρέους δε θα μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη

Τσίπρας: H εξυπηρέτηση του χρέους δε θα μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη
REUTERS

«Το φετινό Συνέδριο του Economist λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε εντελώς νέα φάση. Πρόκειται, μετά από πολύ καιρό, για μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου.

«Η χώρα βγαίνει από την εκκρεμότητα και προχωρά δυναμικά στην ανάκτηση του χαμένου χρόνου και στη διόρθωση των απωλειών που άφησε η βαθιά ύφεση των προηγούμενων έξι ετών, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι έχουμε μια συμφωνία που δίνει για πρώτη φορά περιθώρια αισιοδοξίας για την οριστική έξοδο από την κρίση και προοπτική στην ελληνική οικονομία και στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δεσμευτική εγγύηση των εταίρων μας για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην εξυπηρέτησή του της τάξης του 15% του ΑΕΠ ετησίως, στέλνουν ισχυρότατο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από την εξυπηρέτηση του χρέους. Κι αυτή είναι η πιο στέρεα έννοια βιωσιμότητας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εστιάζουμε σε οκτώ άξονες προτεραιότητας στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα: Αγροτοδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας εμείς θα προσέλθουμε εγκαίρως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενόψει της 2ης αξιολόγησης, με μια επεξεργασμένη πρόταση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχτεί στη συντριβή της εργασίας.
"Δεν μπορεί" σημαίνει και ότι δεν είναι αντικειμενικά δυνατό, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια πολιτική, ηθική, κανονιστική διάσταση. «Δεν μπορεί»: δηλαδή δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και δε θα το επιτρέψουμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την γρηγορότερη δυνατή εξειδίκευση των μέτρων της συμφωνίας για το χρέος και την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ώστε να αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Διότι, είπε ο κ. Τσίπρας, όλοι αναγνωρίζουν είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς ότι είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα με δεδομένα τα αποτελέσματα της υφεσιακής εξαετίας σε κράτος, κοινωνία και εργαζόμενους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 1,5 με 2%. Αυτό είναι κοινό μυστικό, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ας μη κάνουμε ότι ξαφνιαζόμαστε ή ότι ανακαλύπτουμε την Αμερική όταν μιλάμε για αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ