ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για τον ανασχηματισμό: "Ξέχασα... άλλη μέρα"

Τσίπρας για τον ανασχηματισμό: "Ξέχασα... άλλη μέρα"
EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μια αινιγματική δήλωση για το ζήτημα του ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος έκανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοιτώντας το ρολόι του ο κ. Τσίπρας απάντησε, με χιούμορ, στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν: «Ξέχασα, άλλη μέρα».

Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία – Οι προτάσεις του Τσίπρα που δεν πέρασαν και το μήνυμα των 53 για τον Σκουρλέτη

Από τις 7 το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρωθυπουργό να είναι λαβωμένος μετά την ψηφοφορία που ανέδειξε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο από τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, έμειναν εκτός οργάνου καθώς η σταυροδοσία ανέδειξε πιο ψηλά τις Τασία Χριστοδουλοπούλου και Φωτεινή Βάκη.

Την ίδια ώρα, η Κίνηση των 53+ έστειλε μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα στηρίζοντας τον Πάνο Σκουρλέτη κι ενώ η σχέση του υπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου περνάει κρίση, καθώς ο Πρωθυπουργός τον άφησε εκτός του νέου 11μελούς Πολιτικού Συμβουλίου της Κουμουνδούρου.

Τα σενάρια ανασχηματισμού

Μέρα με τη μέρα φουντώνουν τα σενάρια του ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος.

Στο Μαξίμου όλα θεωρούνται ανοιχτά και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τον ακριβή χρόνο του ανασχηματισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να κατεβάσει τον μέσο όρο ηλικίας του υπουργικού συμβουλίου, βάζοντας στην κυβέρνηση στελέχη που κινούνται μεταξύ των 30 και των 40 χρόνων.

Ποια ονόματα συζητούνται για τα οικονομικά υπουργεία

Νέα πρόσωπα που θα τρέξουν το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και των δημοσίων επενδύσεων, τομείς που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία, αλλά και χώρους για την είσοδο εξωκοινοβουλευτικών στελεχών στην κυβέρνηση, αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα πρόσωπα αυτά θα πλαισιώσουν τον κορμό του οικονομικού επιτελείου – Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Γιώργο Σταθάκη – που δεν αλλάζει καθώς αποτελούν τη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας για την ολοκλήρωση του προγράμματος και το καυτό ζήτημα του χρέους. Ωστόσο σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το γεγονός αυτό δεν αποκλείει το «σπάσιμο» του υπουργείου Ανάπτυξης με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων – ΕΣΠΑ, βιομηχανίας και Τουρισμού – ώστε να χωρέσουν νέα πρόσωπα.

Ένα από τα «κλειδιά» των αλλαγών είναι η απόφαση για τη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας με δεδομένες τις διαφωνίες του για την είσοδο ιδιωτών στην ενέργεια και ειδικά στη ΔΕΗ. Αυτό είναι ένα από τα καυτά ζητήματα που αποτελούν «κλειδί» για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Για τη θέση αυτή ακούγονται ονόματα και εξετάζονται υποψηφιότητες εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τον εξάδελφο του Πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ακόμη και τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο.

Για τον εξάδελφο Τσίπρα μια θέση αναβάθμισης, όπως λέει η εφημερίδα, θα ήταν και η θέση του υφυπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων την οποία κατέχει σήμερα ο Δημήτρης Μάρδας.

Οι ίδιες πηγές θέλουν τον Γιώργο Κατρούγκαλο να μη μετακινείται από την θέση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς έχει επιφορτιστεί με δύσκολα θέματα. Και αυτά είναι η σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης που βρίσκεται μόνο στα χαρτιά, η μεταφορά είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στο υπουργείο Οικονομικών, η προετοιμασία της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε φτωχούς σε 80 δήμους της χώρας.

Τέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες ακόμη συζητείται ο τρόπος και η «θέση» για την ένταξη του πρώην υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη στη στενή ομάδα του οικονομικού επιτελείου για τα ζητήματα του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ