ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και ο ρόλος του Τραμπ

Η κρίσιμη απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και ο ρόλος του Τραμπ
REUTERS/Jacky Naegelen/File Photo

Στις 6 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες το Ταμείο έχει προσδιορίσει ήδη την ημερομηνία συνεδρίασης του για το μείζον για την χώρα μας θέμα περιμένοντας ασφαλώς την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου κι εκ των πραγμάτων τη θέση που ο ίδιος θα πάρει αναφορικά με τον ρόλο του Ταμείου στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ βεβαίως θα έχει συνεδριάσει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου επομένως πολύ πιθανόν εν αναμονή των αποφάσεων του ΔΝΤ να μην ληφθεί κάποια οριστική απόφαση σε σχέση με την δεύτερη αξιολόγηση.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι η λύση είναι εφικτή μέσα από έναν πολιτικό συμβιβασμό κι εκτιμά ότι ακόμη κι αν δεν κλείσει στο σύνολό της η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup του Ιανουαρίου μπορεί να επισφραγιστεί σημαντική πρόοδος εφόσον όλες οι πλευρές καταφέρουν να ισορροπήσουν σε μία συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή πιθανολογείται ότι θα προβλέπει την αποδοχή από ελληνικής πλευράς της επέκτασης του κόφτη για δύο χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος και χωρίς συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν σε περίπτωση μη επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως ήδη έχει γράψει το CNN Greece το οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη μία ολοκληρωμένη πρόταση –κείμενο προς τους θεσμούς που θα αφορά το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα (δημοσιονομικά) και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Η πρόταση δεν θα είναι άκαμπτη αλλά θα παρουσιάζει δύο, τρεις διαφορετικές εναλλακτικές ούτως ώστε οι θεσμοί να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές ή συνδυαστικές προτάσεις. Να σημειωθεί ότι τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι περίπου 15 όμως εξ αυτών θα επιλεγούν 2-3 που θα κριθεί ότι εξυπηρετούν καλύτερα την χώρα και τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για επαφές με θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ σε σχέση με την επανέναρξη της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ