ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΦΚΑ: Μέχρι τέλος του 2017 η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων

ΕΦΚΑ: Μέχρι τέλος του 2017 η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Την αισιοδοξία της για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως «οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες».

Η κ. Αχτσιόγλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, από κοινού με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, τη γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά και τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη.

Η λειτουργία του ΕΦΚΑ «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθειά μας να στήσουμε ξανά στα πόδια του ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε η υπουργός.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης».

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, η υιοθέτηση ενιαίων και απλών κανόνων θα συμβάλει στην ασφάλεια δικαίου και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια, ζητήματα όπως το ύψος των εισφορών τους, το ασφαλιστικό ιστορικό τους και τη σύνταξη που θα λάβουν.

«Η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία πραγματική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων, σε αντίθεση με προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις, ενώ στην πράξη περιορίστηκαν σε απλή μεταφορά των επιμέρους Ταμείων κάτω από οργανισμούς- “ομπρέλες”», σημείωσε ακόμα.

Όπως εξήγησε, οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα σταματήσουν τα φαινόμενα όπου πολίτες έπρεπε να ταξιδέψουν από κάποιο απομακρυσμένο νησί στον Πειραιά, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και η απλοποίηση των διαδικασιών θα επιταχύνει σημαντικά την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι όσοι χαρακτηρίζουν εμμονή και ιδεοληψία την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φανερώνουν την πρόθεσή τους να μην αλλάξει μία από τις βασικές μεταβλητές για τη δημιουργία των αδυναμιών της κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικά με τους πόρους ενίσχυσης του ΕΦΚΑ, η υπουργός υποστήριξε ότι σε αυτόν θα διατίθενται πλέον τα χρήματα από τα πρόστιμα για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Η καταπολέμηση της ανεργίας, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, είναι ακόμη ένα σημαντικό πεδίο που σχετίζεται με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος. «Τα μικρά, αλλά σταθερά βήματα που γίνονται σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να μας επιτρέπουν πανηγυρισμούς, αποτελούν μία πρώτη απάντηση στην καταστροφολογία γύρω από αυτό το ζήτημα».

Για μια μεγάλη αλλαγή για τη χώρα, η οποία σηματοδοτείται με την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος.

«Η χρονιά σηματοδοτεί την έναρξή της με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ενώνει όλους τους σφαλισμένους. Προστατεύει τους ασθενέστερους. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Όταν αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό αγωνιζόμαστε για όλους. Το προηγούμενο σύστημα χαρακτηριζόταν από ανεπάρκεια. Η στιγμή είναι αυτή, της δικής μας εποχής, το σύστημα να αλλάξει. Χρειαζόταν ένας νέος φορέας κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις. Το προηγούμενο σύστημα ήταν ένα σύστημα αδιαφάνειας και αναποτελεσματικό. Ο ΕΦΚΑ είναι αναγκαιότητα και φορέας ανάπτυξης και των πολιτών και της κοινωνίας» τόνισε και συνέχισε:

«Από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ βρίσκεται παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση. Η νέα ιστοσελίδα θα βγει από σήμερα στον αέρα και θα αφορά στον ΕΦΚΑ. Η αίτηση για συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά. Περνάμε στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του ΕΦΚΑ. Κάναμε σε 5 μήνες αυτό που έπρεπε να είχε γίνει σε 5 χρόνια».

«Το τετραψήφιο 1555 λειτουργεί από χθες και δίνει κατευθύνσεις, ενημέρωση και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Η υπηρεσία αυτή θα επεκταθεί για να παρέχει τις υπηρεσίες της και αρχικά λειτουργεί από 8:00-14:00 κάθε μέρα. Παραμένουν, επίσης, σε λειτουργία τα γνωστά σημεία εξυπηρέτησης. Το οργανόγραμμα θα αλλάξει με προεδρικό διάταγμα», πρόσθεσε ακόμα.

«Οι πληρωμές θα γίνονται με τις τράπεζες που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα τους ασφαλισμένους. Ξοδέψαμε ελάχιστα ποσά για να φτιαχτεί και να ενημερωθεί ο κόσμος για τον ΕΦΚΑ. Το σήμα μας έχει το σχήμα του αετού ως δείγμα ανάπτυξης. Προσπαθούσε να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους για την κοινή προσπάθεια. Ο πρώτος διοικητής είναι ο Θανάσης ο Μπακαλέξης, αγρότης, από το 1979 στέλεχος του ΟΓΑ με αξιοκρατική εξέλιξη. Ο ΕΦΚΑ στηρίζεται στους ανθρώπους του και ο καθένας θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή για τη χώρα ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους μας», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ