ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τηλεφώνημα Ντάισελμπλουμ σε Τσακαλώτο και ο όρος για συμφωνία

Το τηλεφώνημα Ντάισελμπλουμ σε Τσακαλώτο και ο όρος για συμφωνία
REUTERS/Francois Lenoir

Το τι συνέβη ακριβώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν είναι πλήρως γνωστό –πιθανότατα θα αργήσουμε να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με την κρίσιμη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Eurogroup και τους εκπροσώπους των Θεσμών, σε μία προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση. 

Το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή την Παρασκευή το πρωί χτύπησε το τηλέφωνο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος έχει «πάρει πάνω» του το ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτή, βέβαια, πιθανόν να μην είναι και η τελευταία πρωτοβουλία του Ντάισελμπλουμ, ως επικεφαλής του Eurogroup. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης, μετά τις ολλανδικές εκλογές του Μαρτίου, ωστόσο "όλοι οι καλοί χωράνε". Μπορεί και να παραμείνει επικεφαλής, ελέω Σόιμπλε.

Ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης

Ο στόχος της συνάντησης ήταν η επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και η διαμόρφωση μιας αρχικής "πολιτικής" συμφωνίας που θα επέτρεπε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Ο Τσακαλώτος είχε καταστήσει σαφές ότι απαιτείται πολιτική συμφωνία γιατί οι διαφορές κάθε άλλο παρά τεχνικές είναι.

Στη συνάντηση μετείχαν όλοι οι θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πιο υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης: Γ. Ντάισελμπλουμ, Τ. Βίζερ, Μάρκο Μπούτι, Ντέκλαν Κοστέλο, Κλάους Ρέγκλινγκ, Νικολά Τζιαμαρόλι, Μπενουά Κερέ, Πολ Τόμσεν, Ντέλια Βελκουλέσκου και δυο - τρεις ακόμα σύμβουλοι "πρωτοεμφανιζόμενοι". Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Απαίτηση για μέτρα

Η συνάντηση διήρκησε 5 ώρες –ενδεικτικό του ότι έγινε συζήτηση ουσίας. Οι Έλληνες διαπραγματευτές βρήκαν απέναντι τους το μέτωπο των δανειστών να απαιτεί την άμεση λήψη νέων μέτρων για μετά το 2018 –δηλαδή οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν την απαίτηση του ΔΝΤ για να μείνει αυτό εντός ελληνικού προγράμματος. Εντούτοις, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ενώ το ΔΝΤ θέλει μέτρα 3,6 δισ., οι Ευρωπαίοι μπορούν να θεωρήσουν αρκετό ένα σαφώς μικρότερο ποσό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχτεί κάποια μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup και να μπορέσει να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Όμως η κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν δέχθηκε μέτρα ύψους 3,6 δισ. και, μάλιστα, προκαταβολικά. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στη Βουλή παράλογες τις απαιτήσεις των δανειστών. Επιπλέον, ο Τσακαλώτος επιμένει στο ζήτημα των εργασιακών για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Οι Έλληνες διαπραγματευτές ζήτησαν, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των μέτρων, επανεξέταση των προβλέψεων του ΔΝΤ, με αφετηρία πια την υπερκάλυψη του στόχου του πλεονάσματος που σημειώθηκε το 2016.

"Έχουν αλλάξει, προς το καλύτερο, τα οικονομικά δεδομένα της χώρας", μας είπε χαρακτηριστικά έλληνας αξιωματούχος, "και το ΔΝΤ συνεχίζει να υπολογίζει ότι θα έχουμε ύφεση 0,7% το 2016! Επαναλαμβάνει τα λάθη του και παραμένει αδιάλλακτο στις ακραίες θέσεις του". Η τακτική τους τορπιλίζει τη διαδικασία ήταν το συμπέρασμα του, αποφεύγοντας, όμως να απαντήσει στην ερώτηση του CNN Greece αν αυτό γίνεται σκόπιμα...

Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία

Οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, αντικατοπτρίζουν ακριβώς το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή: Η διαδικασία ξεμπλόκαρε. Γι’ αυτό τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και η κυβέρνηση έκαναν λόγο για πρόοδο.

Η συμφωνία, ωστόσο, δεν έκλεισε και δεν πρόκειται να κλείσει όσο το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη τόσο ψηλά. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η διαρροή που έγινε από την κυβέρνηση: «Οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις». Με πιο απλά λόγια: Συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν το ΔΝΤ χαμηλώσει τις απαιτήσεις του σε ό,τι αφορά τα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ